Úgy megbüntették a britek a Facebookot, hogy most öt és fél percen át nem fog hasznot termelni

2018.07.13. · TECH

A brit adatvédelmi szervezet, az ICO a legnagyobb kiszabható bírsággal büntette a Facebookot az adatvédelmi szabályok kétrendbeli megsértéséért. A közösségi oldalnak így félmillió angol fontos büntetést kell fizetnie, amiért nem védte meg a felhasználók személyes adatait a Cambridge Analytica-botrány során.

Elizabeth Denham brit adatvédelmi biztos szerint a döntésben az volt a fontos, hogy demokratikus és igazságos ítélet született, nem pedig a büntetés mértéke. A kifogásolt esetek még (az egyébként nem épp zökkenőmentesen induló) új uniós szabályozás, a GDPR bevezetése előtt történtek, ennek köszönhető, hogy ilyen szerény összegről van szó: a Facebook körülbelül öt és fél perces működésével Zuckerbergék már elő is teremthetik.

Ha mostanában került volna sor a jogsértésekre, a Facebook már nem úszta volna meg ilyen olcsón a dolgot: a legnagyobb kiszabható bírság teteje már húszmillió euró, vagy a cég globális forgalmának 4 százaléka lenne, ez ebben az esetben 1,9 milliárd dollárt jelentene.

photo_camera Kemény öt és fél perc lesz Fotó: SAUL LOEB/AFP

Nem csak büntettek, levelet is küldtek

Erin Egan, a Facebook adatvédelemért felelős igazgatója közölte, hogy áttekintik az ICO jelentését, és mindenkit megnyugtatott, hogy a cég nem csupán a brit, hanem az amerikai adatvédelmi szervekkel is szorosan együttműködik. Nem ez volt az adatvédelem egyetlen fényes győzelme a vizsgálat során: az ICO tizenegy figyelmeztető levelet is szétküldött, így minden olyan párt, amely képviselteti magát a brit alsóházban, most már teljesen naprakész lett a témában.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK