Ész Ventura: Létezik ilyen tört?

27. feladvány: Kimaradó számjegy

Létezik-e olyan tört, aminek a nevezője és a számlálója is négyjegyű, a nevező és számláló számjegyei mind különbözőek, tehát a törtben nincs két azonos számjegy, továbbá egyik számjegy sem nulla, és a tört értéke egy egyjegyű pozitív egész szám, mégpedig pont az a szám, azaz számjegy, ami kimaradt, azaz nem szerepel a tört számjegyei között?


Felajánlott koponyák:

A megfejtéseket az eszventura@qubit.hu címre várjuk magyarázattal együtt. A legelső és a legötletesebb versenyzők felkerülnek az Ész Ventura dicsőségfalára, közöttük és az egész évben legtöbb jó megoldást beküldők között év végén nyereményeket sorsolunk ki. Kérjük, leveleiket ékezetesen írják alá, álneveket is elfogadunk. Az e-mail subject mezőjében, kérjük, feltüntetni, hogy 'megoldás', illetve sorszámmal jelezni, hogy melyik feladványról van szó. Beküldési határidő: július 20. éjfél.

Az Ész Ventura feladványügyi rovat gazdája: Gáspár Merse Előd fizikus, bűvész.

Már rég kihalt, mégis védetté nyilvánítanák a mamutot

Jobb későn, mint soha: igaz, hogy tízezer éve egyetlen példány sem él a Földön, mégis jogi védettséget kaphat a mamut. A cél az elefántok védelme, a legálisan árusítható mamutagyar helyett ugyanis az orvvadászok gyakran valódi elefántcsontot árusítanak, ennek pedig évente körülbelül harmincezer állat esik áldozatul.