Extrém hőség után erdőtüzek pusztítanak Skandináviában

A politikusokat tényekkel kell szembesíteni. A tudomány tényeket gyárt. Segíts minél többet publikálni belőlük!

Május óta extrém forróság aszalja Skandináviát, és a szélsőséges időjárás következményeként Svédországban olyan erdőtűz pusztít, amire még nem volt példa az ország modern kori történetében. Több mint hatvan helyen ég az erdő, több faluban kilepítéseket rendeltek el, az ország pedig az Európai Unió segítségét kérte, olasz és norvég helikopterek és gépek is oltják a tüzet.

Tűz a svédországi Karboléban július 15-énFotó: MATS ANDERSSON/AFP
A karbolei erdőtűz közelebbrőlFotó: MATS ANDERSSON/AFP

A helyi tűzoltóparancsnok szerint a jämtlandi tűz okozza a legnagyobb problémát, ez ugyanis egy nap alatt csaknem duplájára növekedett, a tűzoltók pedig mindeddig nem tudták megfékezni a tüzet. 

Helikopterrel oltanak Ljusdal közelében július 18-ánFotó: MAJA SUSLIN/AFP

Nem sokkal jobb a helyzet az ország nyugati felén sem, ott egy lőtér közelében ég az erdő, a hatóságok attól tartanak, hogy a területen található fel nem robbant lövedékek balesetet okoznának, ezért visszahívták onnan a tűzoltókat.

Fotó: MATS ANDERSSON/AFP

Az Európai Erdőtűzinformációs Rendszer (EFFIS) figyelmeztetése szerint Svédország az elkövetkező hetekben sem lélegezhet fel, északon marad a szokatlanul meleg idő. 

Az utóbbi években egyre többször fordulnak elő erdőtüzek olyan helyeken is, ahol ez korábban szokatlannak számított, ezért pedig Vincent Gauici klímakutató szerint a felmelegedés a felelős – emiatt söpörhetett végig a Manchester melletti mezőkön is a tűz, és ez okozza azt is, hogy Skandináviában is szokatlanul sok tűzfészek alakult ki.

Egy hónapja nem esett már, így fest a búzaföld a közép-svédországi Tabyban: a gaz veszi át az uralmat. (Július 9-i fotó.)Fotó: CHRISTINE OLSSON/AFP
Ez sem éppen egy tipikus svéd zsánerképFotó: MAJA SUSLIN/AFP

Az ország nemzeti parkjaiban tűzgyújtási tilalmat rendeltek el, Uppsalában pedig megkérték a lakosokat, hogy inkább tartsák bezárva az ablakaikat a közeli tűz füstje miatt.

Fotó: MAJA SUSLIN/AFP

A sarkkörön túl élőket sem kíméli a hőség: miközben ott is legalább tizenegy helyen égnek az erdők, a Kvikkjokk nevű észak-svéd faluban 32,5 fokos meleget mértek. Lappföldön és Norvégiában is nagyon meleg van, Maximiliano Herrera klímakutató szerint a mostani hőhullámban tizennégy északi helyszínen dőlt meg a rekord.

Fotó: Facebook / Severe Weather Europe

A sarkkörön túl és itthon idén a január sem úgy alakult, ahogy szokott. Erről ítt olvashat bővebben:

Oszd meg másokkal is!
Kövess minket
Facebookon!