Mikor nézzem, hol nézzem, minek nézzem az évszázad holdfogyatkozását?

2018.07.27. · tudomány

Péntek este kerül sor a 21. század leghosszabb teljes holdfogyatkozására, ráadásul a Mars is kiválóan megfigyelhető lesz ma éjszaka – a vörös bolygó 2003 óta nem ragyogott olyan fényesen, mint most. A holdfogyatkozás speciális felszerelés nélkül is megfigyelhető, még olyan fényszennyezéses környezetben is, mint Budapest, de az esemény Magyarország teljes területéről tökéletesen látszik majd, ennek megfelelően szerte az országban számtalan bulit szerveztek a Moon spotting köré.

Vörös Hold, vörös Mars, kell ennél több?

A péntek esti holdfogyatkozás menetrendje a következőképpen alakul (az időpontokat magyar idő szerint adtuk meg):

Poétalelkületűek és magányos farkasok egyedül is nézhetik a Holdat, de ha valaki társaságra vágyik, csatlakozhat a számtalan fogyatkozásnéző esemény valamelyikéhez. A Hármashatár-hegyre szervezett közös kirándulás legnagyobb előnye, hogy Budapesten kívül van, de közel és magaslati ponton. Csaknem másfél ezren jelezték, hogy részt vesznek rajta, további 25 ezren érdeklődnek:

link Forrás

Budapesttől valamivel távolabb, viszont kétségtelenül festői környezetben, Zebegényben is meghirdettek egy közös Hold-nézést – ott napközben is érdemes körülnézni, a fővárosból ez felfogható egy egész napos kirándulós programnak is. 5.8K going, 66K interested – a számok alapján úgy néz ki, hogy ma este Zebegényben lesz a Nagyszínpad:

link Forrás

Aki nem szívesen mozdulna ki a fővárosból, annak sem kell kétségbe esnie: a fényszennyezés ellenére a Hold még azért látható, a programot csak borult ég esetén vagyunk kénytelenek kihagyni. Az egyik opció a Halászbástya, ide távcsöves bemutatót is szerveznek, bár erre kizárólag derült ég alatt kerülhet sor. A város kellős közepén jelentős fényszennyezettségre kell számítani, de a Hold mellett még így is megfigyelhető lesz például a Mars is, amely most különösen közel tartózkodik a Földhöz.

link Forrás

A Tápiómenti Bemutató Csillagvizsgálóban szakértő kalauzt is kapunk az éjszakai égbolthoz, de a program része a közös holdváró szalonnasütés is. Ahol erre lehetőség van, tökéletes programnak tűnik, míg el nem kezdődik a műsor, nem csoda, hogy Pilisszentkereszten is ezzel vezetik fel az évszázad holdfogyatkozását. A tápiómenti csillagvizsgálóban este 9-től várják az érdeklődőket:

link Forrás

Az antiszociális Hold-nézők számára több lehetőség is adódik: vagy megnézik egyedül, vagy megnézik streamben. Itt még válogathatnak is, hogy Namíbiából, spanyol kommentárral nézzék az adást, esetleg Izraelből, héberül:

link Forrás

Csillagvizsgálók országszerte

Ha már csillagászati programról van szó, a profi kalauzra és közeli élményre vágyók további csillagvizsgálókat is felkereshetnek. Akit a Balaton partján ér a péntek este, meglátogathatja a Balaton Csillagvizsgálót Balatonfűzfőn, de több tucatnyi helyszínen várják a látogatókat az egész országban:

Mit vigyek magammal?

A holdfogyatkozás szabad szemmel is jól látható, ennek ellenére nem baj, ha van nálunk távcső, ha pedig kimerészkedünk a természetbe, minden egyéb is a zseblámpától a szúnyogriasztóig. A profik azt javasolják az amatőröknek, hogy ha zseblámpát visznek magukkal, ragasszák le piros szigetelőszalaggal, vagy zseblámpa helyett vigyenek piros biciklilámpát, hogy a mesterséges fénnyel ne zavarják a távcsövezőket.

Mindenképpen érdemes fényképezőgéppel is készülni, bár jobb, ha tudjuk: egy kézből készített felvétel valószínűleg nem kerül majd fel a NASA honlapjára a nap képeként. Nem lehetetlen egy teleszkópon át sem felvételt készíteni a Holdról, és még egy mobilos fotóval is elfogadható eredményt lehet elérni, persze ezek a képek nem lesznek tökéletesek. Ha szalonnasütésre készülünk, ne feledjük a sört!

Időjárás

Az ország egész területén lehet számítani záporokra és zivatarokra, egy esernyő vagy esőkabát jól jöhet. Viszont továbbra is meleg, 28-33 fok lesz, sapkára-sálra tehát nem lesz szükség. A felhők ugyan veszélybe sodorhatják a Hold-nézegetést, de hosszabb esőre nem nagyon kell számítani, szélre is csak akkor, ha már esik is.

Ha viszont véletlenül teljesen felhős lesz az ég ma este. a holdfogyatkozás nem marad ugyan el, de látni sajnos nem lehet majd.

link Forrás

A péntek esti holdfogyatkozás jelentőségéről és kultúrtörténeti hátteréről bővebben a Qubiten:

link Forrás