Ma este jön az évszázad holdfogyatkozása

2018.07.27. · tudomány

2018. július 27-én, azaz ma este a 21. század leghosszabb teljes holdfogyatkozását tekinthetik meg azok a szerencsések, akik a Föld keleti féltekéjén élnek. Holdfogyatkozáskor a Föld a Nap és a Hold közé kerül, és fokozatosan beárnyékolja Holdat. A jelenséget Magyarország egész területéről jól meg lehet majd figyelni – feltéve, hogy az időjárás engedi.

link Forrás

A kapunyitás 19.14-kor lesz, az előzenekarok egy órával később, negyed nyolckor lépnek színpadra – ekkor emelkedik ugyanis a Hold a horizont fölé. A headliner fél tízkor következik, ekkor kezdődik meg a teljes fogyatkozás, amely 23 óra 13 percig tart majd. A legnagyobb show-ra 22.21-kor lehet majd számítani, ekkor lesz a leglátványosabb a jelenség.

A legjobb magyarországi kilátóhelyeket, a holdfogyatkozás köré szervezett hazai eseményeket, a pontos menetrendet és a pro tippeket itt szedtük össze:

link Forrás

Az égitest ráadásul vörös fényben izzik majd: a vérholdnak elnevezett jelenség akkor fordul elő, amikor a Nap fénye a földi légkör molekuláiról verődik vissza, egyébként pedig, mint azt a kisgyerekek is tudják, ez az Apokalipszis beköszöntének csalhatatlan jele.

Jön a vérhold, jön a világvége

A „vérhold” egyébként nem is egy tudományos kifejezés, csak a népnyelv keresztelte el így, az amerikai gyökerű elnevezést pedig lassanként az egész világon átvették, ahogyan a jelenséghez köthető babona is gyorsan elterjedt a világvége-várók körében.

A soron következő Apokalipszis legújabb forgatókönyvét két amerikai lelkésznek köszönhetjük: ők és követőik már a januári vörös-kék szuperhold idején is arra számítottak, hogy vége lesz a világnak – akkor sem lett. John Hagee és Mark Blitz elmélete szerint a Jelenések könyvéből kiolvashatjuk, hogy a végítéletet a most véget érő „tetrád” lezárultakor köszönt be, a visszaszámlálást pedig 2014 áprilisában kellett megkezdeni, ezután még négy holdfogyatkozás és hat telihold van hátra.

Ez az időszak 2014 szeptemberében le is zárult – néhányan még bíztak a Nibiruban, vagy más nével a rejtélyes X-bolygóban, de sajnos az sem hozta el a világvégét. Nagyon felidegesítette viszont David Morrisont, a NASA asztrofizikusát, akit több száz aggódó amerikai keres fel rendszeresen e-mailen keresztül, hogy a világvégéről faggassák. Morris egy videóban, majd egy újabb videóban biztosította a nagyközönséget arról, hogy a bolygó nincs végveszélyben, de sajnos sokan nem hittek neki, így meg is kellett ismételnie a bejelentkezését – egyébként a tudós, amikor nem aggódó honpolgárokat nyugtat, olyan projekteken dolgozik, mint a Voyager és a Galileo űrszondák vagy a Kepler űrtávcső.

link Forrás

A vérhold túl jól hangzik ahhoz, hogy ne használják

Nem csoda, hogy egyesek mindenáron nagyobb jelentőséget próbálnak tulajdonítani a természetes jelenségnek, amit úgy hívnak, hogy vérhold. Egy ilyen jól csengő névért kár lenne, ha veszendőbe menne: az IMDB adatai szerint harminchárom film és sorozatepizód viseli ezt a címet, nem is beszélve a Morrowind kiegészítőjéről, amelyet szintén Blood Moonre kereszteltek.

Érdekes, hogy a címet viselő filmek többsége még az öt pontot sem érte el az IMDB-n, pedig változatos történetekről van szó: az egyikben egy tömegmészárlás áldozatai kísértik egy yachtkirándulás résztvevőit, a következőben egy félresikerült kísérlet következtében megvadult mutáns denevérek tartják rettegésben Texast, egy spanyol filmben pedig egy halott farkasemberből távolítanak el két ezüstgolyót, aki erre rögtön feltámad és vérengzésbe kezd. Az 1971-es spanyol-nyugatnémet horror még egész jól teljesített a mezőnyben 5,4 pontos értékeléssel – a filmet egyébként itthon A vámpírok éjjele címen mutatták be, spanyolul Walpurgis-éjként forgalmazták, és csak az amerikaiak döntöttek a Blood Moon cím mellett.

Délkelet irányába kell nézni

Noah Petro, a NASA geológusa szerint azok, akik a baljós előjelek ellenére sem rettennek meg az égi jelenségtől, a legjobban Etiópiából figyelhetik meg a holdfogyatkozást, de az is páholyból nézheti végig a műsort, aki épp az Indiai-óceán közepén tartózkodik. Egyébként sem érdemes tartani a holdfogyatkozástól: körülbelül 545 naponta ölt vörös színt a Hold, tehát hétköznapi jelenségről van szó. Azt, hogy mennyire vörösödik ki a Hold képe, a Föld légköre határozza meg, például egy-egy vulkánkitörés idején felszabadult hamu is befolyásolhatja az eredményt.

Aki mégsem indulna el Etiópiába, szerencsére Magyarországról is megfigyelheti a jelenséget: miután nálunk a kelő Holdat érdemes nézni, nem árt, ha ehhez valamilyen magaslati pontot választunk, ahonnan jó kilátás nyílik délkelet felé.