Ingyen Big Macet osztogat Amerikában a McDonald's a Big Mac 50. születésnapjára

2018.07.30. · gazdaság

Tizennégyezer amerikai gyorsétteremben készülhetnek a megvadult vásárlók rohamára augusztus 2-án, a szendvicsnek ugyanis születésnapja van, ennek örömére pedig mindegyik megvásárolt Big Mac mellé jár egy érme, egy McCoin, amit meglepő módon épp egy Big Macre lehet beváltani. Nem lebecsülendő ajándék: Budapesten ahhoz, hogy összegyűjtsük a pénzt egy szendvicsre, majdnem egy órán át kell dolgozni, míg Svájcban például mindössze 13 és fél percet.


A Big Macet 1967-ben találta fel Jim Delligatti, a McDonald's egyik gyorséttermének vezetője, egy éven belül pedig már a franchise összes boltjában lehetett kapni. Ez mostanra gyakorlatilag azt jelenti, hogy az egész világon ismerik, és mivel ugyanazt kapja az ember minden egyes boltban, ha egy ilyen szendvicset kér, kiválóan lehet mérni vele a különböző valuták egymáshoz viszonyított vásárlóerejét – erre szolgál a brit gazdasági hetilap, az Economist által 1986-ban kitalált, és azóta folyamatosan frissített Big Mac Index.

A szobortól a pénzig

A Big Mac népszerűsége töretlen, a negyvenedik születésnapjára múzeumot nyitottak a tiszteletére, az érdeklődők itt tekinthetik meg a világ legnagyobb Big Mac-szobrát. Erős lehet a verseny, valószínűleg már ezért megéri lemenni North Huntingdonba (a szobor tizennégy láb, vagyis több mint négy méter magas). Az ötvenedik születésnapján még nagyobb bulit csapnak a szendvics tiszteletére: bevezetik a McCoint, vagyis egy érmét, amelyeket az év végéig egy újabb Big Macre lehet majd beváltani. A bronzszínű érmékkel augusztus másodikán árasztják el az amerikai éttermeket, a szendvics feltalálója ekkor töltötte volna be a századik életévét.

A cég hétfőn közleményben jelentette be, hogy Magyarországon ha nem is augusztus 2-án, hanem „a nyári szezont követően”, és nem minden Big Mac-vásárló között, hanem összesen „közel 12 ezer” Big Macre beváltható McCoint oszt szét. Ezekhez egyrészt az éttermbekben, másrészt Facebook-játékok keretében és rendezvényeken lehet majd hozzájutni.