Gigantikus gát miatt költöztetik arrébb egy 12 ezer éves város épületeit Törökországban

Több száz éves, 1600 tonnás törökfürdő épületét költöztették új helyre hétfőn Törökország délkeleti Batman tartományában. Az Artuklu Hamam óriási szervezést igénylő megmozgatására azért volt szükség, mert egy gátépítés miatt a víz elöntené az ősi épületet.

A Hasankeyf városában álló, legalább 650 éves hamamot először egy nagy kerekes platformra állították, utána egy speciálisan megépített úton több óra alatt átvontatták új helyére.

photo_camera Fotó: ILYAS AKENGIN/AFP

Az Ilisu gát megépítése miatt a 12 ezer éve létező, valaha a Selyemút fontos állomásának számító város jó része víz alá kerül és az enyészeté lesz az elkövetkező években.

A Recep Tayyip Erdogan elnök által is bőszen támogatott gát célja, hogy jelentősen javítson a főként kurdok lakta délkeleti országrész energiaellátásán.

photo_camera Fotó: ILYAS AKENGIN/AFP

Nem az Artuklu fürdő az első történelmi épület, amelyet a projekt miatt elvontatnak. Tavaly májusban Zejnel bej 15. századi, 1100 tonnás síremlékét költöztették át, és Batman tartomány kormányzója szerint hat további objektumot kell még átmozgatni.

photo_camera Zejnel bej kriptája mellé vontatták a törökfürdő épületét Fotó: ILYAS AKENGIN/AFP

Akárcsak a bej kriptáját, a fürdőt is két kilométerrel vitték odébb, egy jelenleg is épülő régészeti parkba a város határán túl.

photo_camera Fotó: ILYAS AKENGIN/AFP

A Tigris folyó partján fekvő Hasankeyf városában a letűnt civilizációk számos emléke fellelhető a római, a bizánci és az oszmán korszakból.

photo_camera Kár lesz Hasankeyfért, ha víz alá kerül. Ezen a július végi képen épp a Tigrisben hűsölnek a városlakók. Fotó: YASIN AKGUL/AFP

Bár a tartományi kormányzó, Ahmet Deniz szerint „az új Hasankeyfből” valóságos turisztikai központot faragnak, helyi aktivisták aggódnak, hogy a város sajátos arculata örökre elvész. 2006 óta létezik az a civil szervezet, amely leállíttatná a gátépítést, szerintük ugyanis azzal a régió lakossága többet veszít, mint nyer.

photo_camera Előtérben az építési terület Fotó: YASIN AKGUL/AFP

Az Ilisu gát építése a szomszédos Irakkal is konfliktust okoz. A Tigris ugyanis Irak területein át folyik tovább, ahol vize nélkülözhetetlen a sivatagos régiók számára.

photo_camera Fotó: YASIN AKGUL/AFP

Márpedig a gátépítési munkálatok közepette Irak nyár elején vízhiányt tapasztalt, a török fél válaszul egy időre felfüggesztette a folyó duzzasztását.