Gigantikus gát miatt költöztetik arrébb egy 12 ezer éves város épületeit Törökországban

2018.08.07. · gazdaság

Több száz éves, 1600 tonnás törökfürdő épületét költöztették új helyre hétfőn Törökország délkeleti Batman tartományában. Az Artuklu Hamam óriási szervezést igénylő megmozgatására azért volt szükség, mert egy gátépítés miatt a víz elöntené az ősi épületet.

A Hasankeyf városában álló, legalább 650 éves hamamot először egy nagy kerekes platformra állították, utána egy speciálisan megépített úton több óra alatt átvontatták új helyére.

photo_camera Fotó: ILYAS AKENGIN/AFP

Az Ilisu gát megépítése miatt a 12 ezer éve létező, valaha a Selyemút fontos állomásának számító város jó része víz alá kerül és az enyészeté lesz az elkövetkező években.

link Forrás

A Recep Tayyip Erdogan elnök által is bőszen támogatott gát célja, hogy jelentősen javítson a főként kurdok lakta délkeleti országrész energiaellátásán.

photo_camera Fotó: ILYAS AKENGIN/AFP

Nem az Artuklu fürdő az első történelmi épület, amelyet a projekt miatt elvontatnak. Tavaly májusban Zejnel bej 15. századi, 1100 tonnás síremlékét költöztették át, és Batman tartomány kormányzója szerint hat további objektumot kell még átmozgatni.

Zejnel bej kriptája mellé vontatták a törökfürdő épületét
photo_camera Zejnel bej kriptája mellé vontatták a törökfürdő épületét Fotó: ILYAS AKENGIN/AFP

Akárcsak a bej kriptáját, a fürdőt is két kilométerrel vitték odébb, egy jelenleg is épülő régészeti parkba a város határán túl.

photo_camera Fotó: ILYAS AKENGIN/AFP

A Tigris folyó partján fekvő Hasankeyf városában a letűnt civilizációk számos emléke fellelhető a római, a bizánci és az oszmán korszakból.

Kár lesz Hasankeyfért, ha víz alá kerül. Ezen a július végi képen épp a Tigrisben hűsölnek a városlakók.
photo_camera Kár lesz Hasankeyfért, ha víz alá kerül. Ezen a július végi képen épp a Tigrisben hűsölnek a városlakók. Fotó: YASIN AKGUL/AFP

Bár a tartományi kormányzó, Ahmet Deniz szerint „az új Hasankeyfből” valóságos turisztikai központot faragnak, helyi aktivisták aggódnak, hogy a város sajátos arculata örökre elvész. 2006 óta létezik az a civil szervezet, amely leállíttatná a gátépítést, szerintük ugyanis azzal a régió lakossága többet veszít, mint nyer.

Előtérben az építési terület
photo_camera Előtérben az építési terület Fotó: YASIN AKGUL/AFP

Az Ilisu gát építése a szomszédos Irakkal is konfliktust okoz. A Tigris ugyanis Irak területein át folyik tovább, ahol vize nélkülözhetetlen a sivatagos régiók számára.

photo_camera Fotó: YASIN AKGUL/AFP

Márpedig a gátépítési munkálatok közepette Irak nyár elején vízhiányt tapasztalt, a török fél válaszul egy időre felfüggesztette a folyó duzzasztását.