A modern kori történelem legheroikusabb csatája: könnyek között teljesítette végső küldetését Titus_Furius a Runescape-ben

2018.08.09. · TECH

A világ legnépszerűbb, legrégebben működő, legtöbbet módosított, eredetileg böngészőben játszható ingyenes multiplayer kalandjátéka, a Runescape fejlesztője, a Jagex idén május végén bejelentette: 17 év után örökre lekapcsolja az eredeti, Classic néven ismert és szeretett verzió szervereit.

Egy vakmerő játékos, Titus_Furius azonban úgy döntött, hogy a végleges bezárás napján, augusztus 6-n, hétfőn még végrehajt egy utolsó küldetést, ráadásul a legnehezebbet, a csak veterán account birtokában elérhető Legend’s Questet. A Twitchen több mint ezer szurkoló követte élőben, ahogy Titus versenyt fut az idővel, de egy ponton nyilvánvalóvá vált, hogy az előre bejelentett időpontig nem fogja tudni végrehajtani a küldetést.

„Ó, istenem, sírnom kell. 11 éves voltam, amikor elkezdtem ezt a játékot 2003-ban” –mondta a közvetítés egy pontján elcsukló hangon Titus, majd elsírta magát. Az utolsó küldetésről készült Twitch-részletet hétfőtől mostanáig csaknem 300 ezren látták, és a most 26 éves játékosból egy csapásra világsztár, illetve legenda lett.

link Forrás

Ingyen volt, hát népszerű lett

A Runescape 2001-ben jelent meg, és attól számított különlegesnek, hogy Javában íródott, és webböngészőben lehetett játszani. Akkoriban, a 2004-ben kiadott World of Warcraft egyeduralmát megelőző időkben léteztek ugyan más sokszereplős online kalandjátékok (MMORPG-k) a piacon, köztük az egyik legnépszerűbb, az 1999-ben a Sony által kiadott Everquest, csakhogy ahhoz mint standalone játékhoz kifejezetten erős, drága videokártyával felszerelt számítógép, stabil és gyors internetkapcsolat kellett, nem beszélve a játék egyszeri áráról és a havonta beszedett előfizetési díjról, ami a két évtizeddel ezelőtti viszonyok közepette még az USA-ban is sokakat elriasztott a játéktól.

Ehhez képest a Runescape-hez elég volt egy browser (a kor viszonyainak megfelelően mondjuk egy 6.0-s Netscape), ráadásul ingyen adták, aminek köszönhetően a játék még a Guinness-féle rekordok könyvébe is bekerült mint a világ legnagyobb, leggyakrabban frissített ingyenes MMORPG-je. (A játéknak 2004-ben jelent meg egy alaposan átírt verziója, a Runescape 2, amit 2012-ben frissítettek; az eredeti, old school változatot 2013-ban tették újra elérhetővé.)

Nezikchened ellen WIND BLAST

Titus_Furius, aki ugye 2003-ban kezdett játszani a játékkal, az elmúlt 15 évben nem minden napját a Runescape-ben töltötte ugyan, de vissza-visszatért szeretett gyerekkori játékához. A nagy napon, hétfőn csaknem 12 órája játszott már, és fizikailag, lelkileg is a végső kimerülés határán állt, amikor a képernyőjén feltűnt a szerverek végleges lekapcsolásáig hátralévő időt jelző számláló, ami 3 percnyi fennmaradó időt mutatott. Titus úgy érezte, elbukott: ekkor még legalább 15-20 percre volt szüksége ahhoz, hogy végrehajtsa a Legend’s Questet.

„Amikor feltűnt a visszaszámláló, azt hittem, vége – nyilatkozta később Titus a PC Gamernek. – Akkor fakadtam sírva a streamben.”

A Runescape-et fejlesztő cég, a Jagex két munkatársa, Mod Wolf és Mod Atlas viszont élőben figyelték a heroikus küzdelmet, és úgy döntöttek: várnak a lekapcsolással, hogy esélyt adjanak Titusnak arra, hogy legyőzze a final bosst, a Nezikchened nevű démont.

Az alábbi screenshoton látható, ahogy a Twitch chatelők a kispadról adják a Nezikcheneddel élethalálharcot vívó Titusnak az értékes szakmai tanácsokat: „dont forget to eat”, „WIND BLAST”, “wind blast”, illetve „weind blast”.

photo_camera Titus_Furius legyőzi Nezikchenedet

Amikor a visszaszámláló elérte a 0-át, a Jagex lezárást vezénylő moderátora, Mod Atlas, a Twitch chaten titokzatosan csak annyit írt Titusnak: „lehet, hogy elhalasztottam a leállást, csak miattad.” Titus az ajándék időtől szárnyra kapott, és nemcsak hogy legyőzte a rettegett, Minotauruszhoz hasonló, bikafejű, bizonyos értelmezésben ugyanakkor békalábú Nezikchenedet, hanem a rajongók őrjöngése közepette ellátogatott a Legend’s Guildbe, ahol kiváltotta, majd magára öltötte a küldetésért járó ritkaságot, a Legendás Köpenyt. Ezt itt:

photo_camera A bátrak jutalma: Legend's Cape

Megérte?

Hát persze, hogy megérte.