Ész Ventura: Kéne a titkos kód, már csak te segíthetsz!

30. feladvány: A titkos trezor

Egy hattagú titkos társaság egy nagyon értékes információt helyezett egy trezorba, amit több ország titkosügynöksége is nagyon szeretne megszerezni, és ezért szinte bármit megtenne. A társaság a saját biztonságának és az információ biztonságának érdekében úgy tervezte, hogy a trezort csak együtt tudják kinyitni, és minden más próbálkozás esetén az információ azonnal megsemmisül. Ezért mindenki kapott egy saját titkos kódot, és a trezor csak akkor nyílik ki, ha pár percen belül beírják mind a hat titkos kódot.

A kódokról tudni lehet, hogy mind különböznek és véletlenszerűen generálták őket, nem a tagok választották maguknak. A kódok három számjegyből álló háromjegyű számok, de akár nulla számjeggyel is kezdődhetnek, viszont egyik kódban sem lehet két egyforma számjegy. A trezorba való belépéskor lényegtelen, hogy a hat kód milyen sorrendben kerül beírásra, azonban csak egyetlen egyszer lehet próbálkozni, és ha valaki olyan háromjegyű számot ír be, ami nem egyezik egyik kóddal sem, akkor az információ azonnal és automatikusan megsemmisítésre kerül a trezorban. Így próbálgatni nem érdemes, és ugyanez vonatkozik arra is, ha valaki erőszakkal akarná kinyitni a trezort. Továbbá bármelyik tagot fenyegetés éri, vagy valamilyen okból úgy gondolja, hogy az információ biztonságát valami veszélyezteti, lehetősége van arra, hogy új kódot kérjen. A kódokkal kapcsolatos fenti információkat az alábbi történetben szereplő összes ügynök kezdettől fogva ismeri.

Sajnálatos módon azonban a maffia összehangolt akció keretében egyszerre likvidálta a titkos társaság összes tagját, miközben természetesen mindenkiből kiszedték a saját titkos kódját. A maffiának viszont nem kellett a titkos információ, ők a kódokat csak el szerették volna adni valamelyik ország titkosszolgálatának.

Van egy ügynök, akinek sikerült is megszereznie valamilyen módon mind a hat titkos kódot a maffiától. Ennek az ügynöknek azonban ellenséges ügynökök figyelik minden mozdulatát, és csak azért nem likvidálták még, mert tudják, hogy a maffia nem tárgyal akárkivel, meg azért sem, mert azt hiszik, hogy nem tud róla, hogy tudják róla, amit tudnak róla, és ezért azt hiszik, hogy még a hasznukra lehet.

Ügynökünk azonban tudja, hogy tudják róla, hogy ügynök, és azt is, hogy megfigyelik, sőt van egy beépített kettős ügynök is az ellenséges ügynökök között, aki azt javasolja a társainak, akik ügynökünket megfigyelés alatt tartják, hogy hagyják ügynökünknek, hadd kezdje el a kódokat közvetíteni a titkosnak hitt csatornán keresztük a felettesének, viszont az utolsó kód közvetítését zavarják meg, és intézzék úgy, mintha csak véletlen külső körülmény miatt lett volna sikertelen az utolsó kód küldése. Így a felettese majd nem sejt semmit, ahogy az ügynök sem, így a későbbiekben még hasznos lehet számukra, miközben ők meg lehallgatják az összes kódot, és így előbb juthatnak el a titkos információhoz, a kommunikációs csatorna ugyanis, amit használni tud, csak 24 óra múlva biztosít számára újra lehetőséget, és addig ők is megtalálják a trezort.

Így is tettek, azonban az ügynökünk és felettese már számítottak erre, hiszen a kettős ügynök segítségével direkt így szervezték, és már a küldetés előtt kitervelték az egész procedúrát, mert csak így tudták úgymond biztosítani, hogy az ellenséges ügynökök kapjanak is, meg ne is. Az ügynökeinknek is előnyösebb volt, hogy az ellenséges ügynökök azt higgyék, hogy ők előbb kapják meg a kódokat, és hogy azt is higyjék, hogy mindeközben az ügynökünk nem sejti, hogy megfigyelik. Eközben ügynökeink azt is tudták a kettős ügynök révén, hogy az ellenséges ügynökök még csak nemrég tudták meg a trezor helyét, így lépéselőnyben lesz a felettes, mert ő már a trezor közelében várja a kódokat. Az ügynökünk tehát csak öt háromjegyű kódot küldött el egymás után, a hatodik valóban nem jutott át, és semmilyen más információt nem küldött, a főnök mégis megtudta az öt háromjegyű számból a hatodik kódot, ráadásul biztosra mentek, azaz bármilyen megszerzett kódok esetén sikerült volna az információ átadása, és természetesen azonnal ki is tudta nyitni a trezort.

Hogyan lehetséges ez, milyen módon kódolta a plusz információt az ügynök, akinek a neve Fitch Hall? Természetesen nem küldött se rossz kódot, se rossz formátumú kódot, mert azzal kockáztatta volna a lebukást, és az üzenetek közti időintervallummal vagy az üzenet időpontjával sem kódolt semmit, mert tudta, hogy megfigyelik, és késleltethetik, vagy torzíthatják az üzenetét.

Felajánlott koponyák:

A megfejtéseket az eszventura@qubit.hu címre várjuk részletes magyarázattal együtt. A legelső és a legötletesebb versenyzők felkerülnek az Ész Ventura dicsőségfalára, közöttük és az egész évben legtöbb jó megoldást beküldők között év végén nyereményeket sorsolunk ki. Kérjük, leveleiket ékezetesen írják alá, álneveket is elfogadunk. Az e-mail subject mezőjében, kérjük, feltüntetni, hogy 'megoldás', illetve sorszámmal jelezni, hogy melyik feladványról van szó. Beküldési határidő: szeptember 5. éjfél.

Az Ész Ventura feladványügyi rovat gazdája: Gáspár Merse Előd fizikus, bűvész.