Fellobbantotta az eget egy meteor Ausztrália felett

2018.08.31. · tudomány

Miközben Magyarországon mindenki az év meteoresőjéről beszélt, augusztus 28-án a nyugat-ausztráliai Perth légterébe atomvillanást is megszégyenítő meteor érkezett előzetes bejelentés nélkül. Az éjszakai eget több másodpercre szó szerint fellobbantó, égése közben robbanásszerű hangot is produkáló égi jelenséget többen is ufónak vélték, és riasztották a rendőrséget és a tűzoltóságot. A nyugat-ausztráliai meteorbecsapódást sokan videóra vették, itt egy egész összeállítást lehet megnézni:

link Forrás

Tűzgömbök és bolidák: vérfagyasztóan szép hullócsillagok

A tűzgömbként is emlegetett meteorok közös ismertetőjegye, hogy fényességük meghaladja a Nap és a Hold után a Földről legfényesebbnek látott égitest -4-es magnitúdójú fényességét. Ha egy tűzgömb hatalmas fény- és hangjelenség kíséretében fel is robban, már bolidának nevezik. Az ausztrál szupermeteor maradványait most tudósok keresik hatalmas erőkkel Perth és a tőle mintegy 100 kilométerre keletre fekvő York között. A geológusokból, csillagászokból, fizikusokból álló kutatócsoport a Naprendszer geológiai térképének az elkészítését tűzte ki célul.

A becsapódás pontos helye, valamint a meteor feltételezhető röppályája mellett pontosan dokumentálják a földi légkörében csak részlegesen elégett űrkőzetek anyagösszetételét is. Az Ausztrália felett a légkörbe lépett meteort fél méter átmérőjűnek saccolják. A keresésbe az amatőröket is bevonnák, a meteorvadászathoz az ausztrál lakosság segítségét kérték. Várják a jelentkezését azoknak, akik „kívül feketére kérgesedett, furcsa, enyhén kerekded, a földi kőzetektől eltérő formájú” követ találnak. Hozzátették: az űrkőzetek nemcsak figyelemfelkeltő külleműek, nehezebbek is, mint egy hétköznapi kő.

Tűzgömb Perth felett: az ott nem a Hold
photo_camera Tűzgömb Perth felett: az ott nem a Hold Forrás: Youtube.com

Miközben az eget augusztus 12-13-ra virradó éjszaka Magyarországon kémlelők hasonló élményekről nem számoltak be, az éjszakai égboltot akár több másodpercre is megvilágító meteorok gyakoribbak, mint hinnénk. Június 21-én Oroszország felett robbant fel egy, a kőzet elégését kísérő hang- és fényjelenség alapján majd 4 méter átmérőjűnek kalkulált meteorit. A több orosz nagyvárosban, kötük Lipeckben és Moszkvában fényes nappal észlelt hullócsillag maradványait meg is találták egy héttel később. A tavaly októberben az amerikai New Hampshire erdőiben mintegy 10 hektáron keletkezett, több napon keresztül oltott masszív erdőtüzet is egy szupermeteor számlájára írták.

Ezek a bolidák viszont meg sem közelítették az oroszországi Cseljabinszk felett 2013-ban a légkörbe lépett, 17 méter átmérőjű szuperbolidát.

link Forrás

Az orosz-kazah határ feletti eget fél percen keresztül izzásban tartó meteor robbanási energiája 25-30-szorosa volt a Hirosimára dobott atombombáénak. A földi atmoszférába 30-50 kilométer átmérővel belépő hullócsillag több mint 1200 embert sebesített meg. A cseljabinszkihez fogható szuperbolida utoljára 1908-ban látogatta meg a Földet.