Hősies helytállás, simlizés és fogda: dokumentumfilmen a vasfüggöny mögötti magyar játékfejlesztés története

2018.09.06. · TECH

A magyar játékfejlesztés néhol heroikus, néhol simlizéstől és ügyeskedéstől sem mentes kezdeteit mutatja be a Flame Film lassan kultikussá váló dokumentumfilm-sorozata, a Vakondok legújabb, negyedik része, a Végigjátszás, aminek közönségtalálkozóját a héten tartották az Ó utcai Vault 51 gamerbárban.

A beszélgetést Stöckert Gábor (index.hu, iddqd blog) vezette, és részt vett rajta a film rendezője, Matusik Szilárd is; rajtuk kívül Kiss Donát, a legendás Novotrade egykori stúdióvezetője; Szenttornyai László, többek között az Ecco the Dolphin fejlesztésének vezetője; Zolnai Antal, az egykori Novotrade, később az Appaloosa Software programozója és Erdély Dániel teoretikus, grafikus.

photo_camera Ők alakították a magyar gamertörténelmet Fotó: Rádi Gábor

Aki még a fogdát is vállalta

A film a nemrég elhunyt Stein Róbert 1980-as évek eleji, nyugatról behozott kapcsolati tőkéjének a bemutatásával indul, ami megalapozta az első magyar részvénytársaság, a számítástechnikai importtal és szoftverfejlesztésre specializálódott, 1983-ban alapított Novotrade sikerét, egyúttal megszabta a korai magyar játékfejlesztések irányát. Stein volt az, aki minden idők szovjet sikerjátéka, a Tetris nyugatra vitelében is óriási szerepet vállalt, és a Gaming Historian Tetrisről szóló részében elég sok szó is esik róla, mondjuk meglehetősen felemás felemás megítéléssel. Tőle végül el is vették a jogokat, így a Nintendo Gameboyra írt Tetris sikerének gyümölcseit már nem szüretelhette le, de ez mit sem csorbít azon, amit a hazai játékfejlesztésért tett.

A bemutató estéjén Kiss Donát és a többiek is kiemelték, hogy Stein akár a szabályszegést is vállalva próbálta minél jobban segíteni a hazai fejlesztők életét. Az 1980-as évek elejéről beszélünk, nem lehetett ám csak úgy könnyen importálni számítógépeket. Stein, ha kellett, a vámosokat megkörnyékezve, de akár pár napi fogdát is vállalva szállította a hardvert és a megrendeléseket a Novotrade fejlesztőinek, és intézett nekik rengeteg külföldi üzleti utat, ami szintén nem volt egyszerű: akkoriban nem lehetett csak úgy kiugrani Japánba egy videojáték-kitállításra.

Possible lett az Impossible Mission

A programozás abban az időben a frissen megjelent Commodore 64 számítógépeken zajlott, amelyek beszerzése a szocialista Magyarországon már önmagában is egy kaland volt, még egy olyan, államilag elismert cégnek is, mint a Novotrade. Viszont olyan játékok születtek, mint az Impossible Mission 2, a Bangkok Knights, a Last Ninja, a Newcomer vagy a Túlélők Földje, egy postai úton működő offline multiplayer játék.

link Forrás

Talán az egyetlen, aki a hőstettek mellett a múlt árnyairól is szót ejtett a beszélgetésen, Erdély Dániel volt, akinek rengeteg játék grafikai megoldásai fűződnek a nevéhez: ő megemlítette, hogy úgy érzi, sok játékötlete eltűnt, majd külföldi cégeknél bukkant fel újra. Erdély ráadásul jól emlékszik még a túl sokáig elnyújtott, majd bedőlt projektekre is, amikbe rengeteg munkaórákat öltek bele feleslegesen.

Erdély Dániel
photo_camera Erdély Dániel Fotó: Rádi Gábor

A rendszerváltás utáni időkben alakult meg a Novotrade International, aminek az amerikai ágát 1996-ban nevezték át Appaloosa Interactive-ra, ahol többek között Szenttornyai László vezényletével rengeteg saját fejlesztésű játék is készült, így az Ecco The Dolphin sorozat, ami valószínűleg a mai napig a legnagyobb példányszámban elkelt magyar fejlesztésű számítógépes játék. Aztán feltűnik a legendás űrstratégiai játék, az Imperium Galactica és az azt fejlesztő Digital Reality is, amelynek tagjai még szinte gimnazistaként kezdtek el dolgozni első játékukon, a Reunionon.

link Forrás

A film végül beszél a 90-es években virágzó fiatal független lelkes fejlesztőkről is (Terep2, Drift, Perihelion), és a Vámosi Zsolt nevével fémjelzett Theocracy stratégia játékról is szó esik benne.

A Vakondok 4-et a hét végéig meg lehet szerezni kézzelfogható példányban is, speciális gyűjtői kiadásban, blu-ray lemezen, rengeteg extrával és vágatlan interjúval. A közösségi finanszírozás már a hét elején elérte a kívánt célösszeget, de később már nem lehet beszerezni a lemezt, így aki egy igazi csemegére vágyik a magyar játékfejlesztés hőskorszakáról, az még a héten beruházhat rá, vagy megnézheti ingyen a Vakondok weboldalán.