Az önvezető autó bohóctréfa csupán a BMW önvezető motorjához képest

2018.09.13. · TECH

Az önvezető autó mára szinte közhely, önvezető motorkerékpárról eddig viszont leginkább a mesében lehetett hallani. Utóbbihoz a nagy gyártók közül a legközelebb eddig talán a Honda jutott: a japán gyártó tavaly a Las Vegas-i CES-en mutatta be önegyensúlyozó motorját, de az csigalassúsággal haladt, és félő volt, hogy balansz ide vagy oda, bármelyik pillanatban felborul:

link Forrás

A BMW viszont most, kétéves fejlesztés után előállt az igazi, önállóan, viszonylag elfogadható sebességgel haladni képes motorral. A német gyár ráadásul egyből az egyik legnagyobb modelljét, a túraendúrók királyának tartott R1200GS-t tette önvezetővé, meggyőző eredménnyel:

Az önvezető R1200GS magától elindul, halad, sőt gyorsul és meg is áll, igaz, az alábbi videón az utóbbi manőverhez egy láthatatlan varázsláb már leeresztette a sztendert, hogy álló helyzetben fel ne boruljon a jármű.

link Forrás

Az önvezető GS csak prototípus, boltban nem kapható; a gyár egyik biztonságért felelős mérnöke azt mondta az Engadgetnek , hogy az egyedi modellt a motorok dinamikájának tanulmányozására használják, illetve arra, hogy később a fejlesztések révén idejében tájékoztatni tudják a motorost a rá leselkedő veszélyekről.

A kísérleteknek hála új biztonsági funkciókkal tudják majd felszerelni a motort, amelyek akár közvetlenül is be tudnak avatkozni a vezetésbe, ha túl szűknek bizonyul a következő kanyar, esetleg ha valamelyik bokorból meglepetésszerűen előbukkan a közmondásos kalapos skodás.