Azonnali méhzárlatot rendeltek el Pécsett és környékén

2018.09.21. · gazdaság

Azonnali hatállyal rendeltek el Pécsett hatósági zárlatot a méhállományra még kedden – írja a Gardenista a szabadpecs.hu-ra hivatkozva. A rendelkezés okáról kerestük a zárlatot elrendelő Pécsi Járási Hivatal Agrárügyi Főosztály Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztályát, de eddig nem kaptunk választ.

„Hamarosan Somogysárdon is zárlat lesz, köszönet a permetezőszereknek , amik legyengítették rendesen a családokat és a méhek immunrendszerét. A legyengült méhcsaládok könnyebben kapnak vírus fertőzést is. Könnyebben felüti a fejét a nyúlós költésrothadás bármelyik fajtája, vagy a nozéma is. Amit nem öltek meg a permetezőszerek most azokat a betegségek tizedelik. Csak így tovább permetezőszer gyártók és magyar állam. Majd csak kiírtjuk az összes méhet az országból! Ne aggódjon senki, Kínában azok a gyerekek másznak a fák legvékonyabb ágára toll seprővel virágokat beporozni, akik amúgy a drága általuk beporozott gyümölcsből egy falatot sem ehetnek, mert nem tudják megfizetni! Nálunk Magyarországon is ezt szeretnénk elérni?” – kommentálta Facebook-oldalán a hírt a Dömötörfi Család Méhészete.

„Nálunk a faluban van már olyan méhész, akinek 90 családból 1 hónap alatt 48 maradt. Nekünk 132 családból már csak 76-ban vannak méhek. De valószínű, hogy 50 család sem fog maradni! Ma is egy olyan családot zártam végleg be ami még 10 napja tele volt méhekkel. Mai nap 30 db méhecske egy darab anyuka volt 3 fias kereten, méh hullák sehol! Köszönjük!!”

A somogysárdi méhészet a nyár elején számolt be tömeges méhpusztulásról a Qubitnek.

A pécsi rendelkezés értelmében „a közösségi zárlat alatt álló területről - a részletes szabályokban meghatározott kivételekkel - tilos állatokat, azok nyerstermékeit, betegségeket terjesztő vagy terjeszthető anyagokat és tárgyakat kivinni (méheket, fiasításos és mézes lépet, virágport, kaptárt, kaptárok belső tartozékát, méhcsaládokat). illetve a területre tilos méheket (dolgozót, anyát, fiasítást) bevinni”.

Kapcsolódó cikk a Qubiten:

link Forrás