Magyarországnál csak Oroszországban kell többet dolgozni egy iPhone XS-ért

2018.09.21. · TECH

Valamivel jobb lett a világ az iPhone X tavalyi megjelenése óta, akkor ugyanis még Magyarországon volt nominálisan a legdrágább az Apple legújabb dobása a jelentősebb nyugati és ázsiai piacokon, az iPhone XS esetében viszont most Svédország beelőzött minket: euróban számolva a svédek által kért 12 795 korona (1239,62 euró) több a Magyarországon megszabott 399 990 forintnál (1234,32 euró).

Az EU-s országok között egyébként máshol 1150-1200 euró között lehet kapni az új iPhone-t (ha az XS 64 gigabájtos alapmodelljét nézzük), Európában egyedül Svájcban lehet olcsóbban hozzájutni, 1199 frankos áron (1061,75 euró). A távol-keleten, Észak-Amerikában vagy épp az Egyesült Arab Emírségekben viszont még ennél is jobban jártak, ezeken a területeken ugyanis több országban 1000, sőt 900 euró alatti áron dobták piacra a telefont.

link Forrás

Érdekes módon az XS Max és az XR modellek esetében már felcserélődött az első két hely, azaz Magyarországon a legdrágább a világ körüli iPhone-árakat összegző oldal adatai szerint.

Persze a svédek valószínűleg büszkébben vállalják az első helyet, mint mi a másodikat, hiszen ha a havi átlagkeresetet is figyelembe vesszük, máris máshogyan áll a játszma. Egy átlagfizetésből élő magyarnak ugyanis majdnem kéthavi fizetését kell ráköltenie az új iPhone-ra, míg a svédek által megszabott ár kijön egy félhavi bérből. Több ázsiai államban (Japán, Szingapúr, Hongkong) vagy épp Kanadában és az USA-ban még a skandinávokénál is jobb a helyzet: havi fizetésük negyedét-ötödét kell csak feláldozniuk a telefonra.

De itt sem sikerült az első helyet megszereznie Magyarországnak, szerencsére van még kit követnünk: Oroszországban több mint kéthavi fizetésből jön csak ki egy 64 gigás iPhone XS.

link Forrás