Vakvezető póni járt ma az Európai Parlamentben

2018.09.25. · majom

Az etológiai besorolása szerint a ló (Equus caballus) társállat, vagyis a kutyához hasonlóan része az emberi közösségeknek. A faj együttműködősi hajlandósága, szociális tulajdonságai évezredek óta ismertek, ám csak néhány évtizede merült fel az ötlet, hogy egyes a póninál is kisebb miniló kategóriába tartozó fajták egyedeit speciális segítőnek, így vakvezetőnek is ki lehetne képezni.

Az úttörőként számon tartott amerikai Guide Horse Foundation munkatársai a nemes cél érdekében még az egyik legnagyobb problémát, a szobatisztaságot is megoldották úgy, hogy a lovakat arra szoktatták, hogy a dolgukat a rendszeresen szabad téren megtartott pihenőidőben, illetve otthon, a saját karámjukban végezzék el, vészhelyzetekre pedig még mindig ott a speciális lópelenka, a lovak hátsó felére húzható zacskó (a növényevők átlagosan négyórás emésztési ciklusa miatt egy vakvezető lónak több figyelemre és ürítési lehetőségre van szüksége, mint a kutyáknak).

De hogy nem holmi amerikai hóbortról van szó, arra jó példa a 42 éves belga írónő, Monique Van den Abbeel és Dinky nevű lova, akiket Hilde Vautmans belga EU-képviselő kedd délelőtt hívott meg az Európai Parlamentbe.

Íme az AFP képei a látogatásról:

photo_camera Dinky vezet Fotó: THIERRY ROGE/BELGA/AFP
photo_camera magabiztosan Fotó: THIERRY ROGE/BELGA/AFP
photo_camera Dinky kint... Fotó: THIERRY ROGE/BELGA/AFP
photo_camera és bent Fotó: THIERRY ROGE/AFP