Vakvezető póni járt ma az Európai Parlamentben

Nincsen túlélhető és fenntartható jövőnk tudomány nélkül, ahogy nekünk sincsen nélkületek. Támogasd a Qubit munkáját!

Az etológiai besorolása szerint a ló (Equus caballus) társállat, vagyis a kutyához hasonlóan része az emberi közösségeknek. A faj együttműködősi hajlandósága,  szociális tulajdonságai évezredek óta ismertek, ám csak néhány évtizede merült fel az ötlet, hogy egyes a póninál is kisebb miniló kategóriába tartozó fajták egyedeit speciális segítőnek, így vakvezetőnek is ki lehetne képezni. 

Az úttörőként számon tartott amerikai Guide Horse Foundation munkatársai a nemes cél érdekében még az egyik legnagyobb problémát, a szobatisztaságot is megoldották úgy, hogy a lovakat arra szoktatták, hogy a dolgukat a rendszeresen szabad téren megtartott pihenőidőben, illetve otthon, a saját karámjukban végezzék el, vészhelyzetekre pedig még mindig ott a speciális lópelenka, a lovak hátsó felére húzható zacskó (a növényevők átlagosan négyórás emésztési ciklusa miatt egy vakvezető lónak több figyelemre és ürítési lehetőségre van szüksége, mint a kutyáknak). 

De hogy nem holmi amerikai hóbortról van szó, arra jó példa a 42 éves belga írónő, Monique Van den Abbeel és Dinky nevű lova, akiket Hilde Vautmans belga EU-képviselő kedd délelőtt hívott meg az Európai Parlamentbe. 

Íme az AFP képei a látogatásról:

Dinky vezetFotó: THIERRY ROGE/BELGA/AFP
magabiztosanFotó: THIERRY ROGE/BELGA/AFP
Dinky kint...Fotó: THIERRY ROGE/BELGA/AFP
és bentFotó: THIERRY ROGE/AFP