Nevet kapott a földkerekség legnagyobb madara: mostantól úgy hívják, hogy Vorombe titan

2018.09.26. · tudomány

Elorozták a Föld valaha élt legnagyobb madara címet az eddig aranyérmesnek hitt állattól. Több mint háromméteres magasságával és négyszáz kilogrammos súlyával az Aepyornis maximus eltörpült a valódi bajnok mellett – zárt rövidre egy több mint száz éve tisztázatlan vitát James Hansford brit zoológus és csapata. A világ legnagyobb madarának nevet is adtak: ezentúl úgy hívják, hogy Vorombe titan.

A nyertes elefántmadár: Vorombe titan
photo_camera A nyertes elefántmadár: Vorombe titan Fotó: Jaime Chirinos / Zoological Society London

A Vorombe titan a Madagaszkáron őshonos, röpképtelen elefántmadarak népes családját gyarapította. A szóban forgó madarak nagyjából ezer évvel ezelőtt haltak ki. A tudósok máig nem tudják, pontosan mi okozhatta a kipusztulásukat.

A titán az új maximus

Az Aepyornithidae család elsőként felfedezett tagját, az Aepyornis maximust sokáig a világ legnagyobb szárnyasaként tartották számon, mígnem 1894-ben egy brit paleontológus, Charles William Andrews elő nem állt egy még nagyobb példány maradványaival. Ő úgy gondolta, hogy egy másik fajt talált, el is nevezte Aepyornis titan-nak. Ez makacs vitát robbantott ki a zoológusok és ornitológusok körében, mert a legtöbb tudós úgy gondolta, hogy a titán csak a korábban már leírt elefántmadarak egy szokatlanul nagyra nőtt példánya.

A londoni zoológiai társaság kutatói most bebizonyították, hogy Andrews-nak igaza volt. Az általa fellelt titán valóban egy másik faj egyik példánya volt. Sőt, a szóban forgó, a korábban a legnagyobbnak hitt maximusnál akár kétszer nagyobbra is megnövő példányról most úgy tartják, hogy az összes többi elefántmadártól különbözött. Valójában egy másik, vadonatúj nevén a Vorombe nemzetségbe tartozó fajról van szó.

Így nézhetett ki a most legnagyobbnak hitt madár a Földön
photo_camera Így nézhetett ki a most legnagyobbnak hitt madár a Földön Fotó: Heidi Ma / ZSL

Az utóbbi évtizedekben az elefántmadarakat két külön nemzetségbe, 15 különböző fajba sorolták. A James Hansford vezette kutatók viszont, több ezer maradvány tüzetes átvizsgálása után úgy gondolják, hogy a madaraknak valójában három különböző nemzetsége létezett.

(Forrás: Phys.org)