A kardszárnyú delfinek felét gyilkolhatja le a környezetszennyezés

2018.09.28. · tudomány

A tengerek szennyezettsége miatt néhány évtizeden belül a felére csökkenhet a kardszárnyú delfinek amúgy sem túl nagyszámú populációja.

Régóta ismert a poliklórozott bifenilek egészségkárosító hatása. A PCB-nek is nevezett vegyület használatát dielektromos folyadékként transzformátorokban és kondenzátorokban, hidraulikus folyadékként a legkülönfélébb emelőszerkezetekben rendszeresítették, emellett festékek, ragasztók, tömítő-, kenő- és szigetelőanyagok, illetve portalanító és vízállószerek, továbbá NCR (nem szén tartalmú) másoló papírok gyártásánál bevált adalékanyag.

Azt viszont a Science hasábjain most publikált tanulmány tisztázta, hogy az anyag egyben a kardszárnyú delfin (Orcinus orca) földi populációjának gyilkosa is. Az előrejelzések szerint a sűrűn lakott, iparosított partvidékeken teljesen kipusztíthatja az orkákat, a következő évtizedekben pedig megfelezheti a jelenleg is alig százezresre becsült populációt.

Elpusztult kardszárnyú a német tengerparton 2016-ban
photo_camera Elpusztult kardszárnyú delfin a német tengerparton 2016-ban Fotó: Claus Dethlefs/dpa Picture-Alliance/AFP

A bizonyítottan rákkeltő, az emlősökben meddőséget kiváltó anyagcsoportot ugyan már 2001 óta nem használják fel – legalábbis hivatalosan –, de a globális környezetszennyezés következtében már olyan civilizálatlan helyeken is kimutattak PCB-ket, mint a magas hegységek hófedte csúcsai.

A műanyagok ezen csoportjával az a legnagyobb gond, hogy deponálódik az állati szövetekben, így a világtengerek csúcsragadozóinak számító kardszárnyúak mind a mai napig jelentős PCB-dózisnak vannak kitéve. A most megjelent tanulmány szerint az Anglia, Japán, Brazília, Kalifornia és Japán partjainál élő orkapopuláció már összeomlott, azaz nem képes generációról generációról reprodukálnia saját magát.