Ha túl sokat játszanak a kínai gyerekek, letiltja őket a telefon

2018.10.01. · TECH

Kínában egyre nagyobb gondot okoz a gyerekek játékfüggősége: az új slágerjáték, a Honour of King állítólag megőrjíti a fiatalokat, a programot fejlesztő Tencent ezért arcfelismerő programmal szűri majd ki a túl fiatal játékosokat, és korlátozza a játékidejüket. A játék több mint kétszázmillió regisztrált felhasználóval rendelkezik, ezeknek körülbelül a fele húsz év alatti.

A Tencent a felháborodás hatására már 2017-ben korlátozta a felhasználók játékidejét, így például a 12 év alattiak csak egy órát játszhattak naponta, és ezt is be kellett fejezniük legkésőbb este kilencig, de a szabályok könnyen kijátszhatók voltak. Következő lépésként a cég kötelezővé tette a valós adatokkal történő regisztrációt, hogy jobban betartsák a szabályokat, de ez sem bizonyult elegendőnek, így a Honour of Kinggel nemsokára már csak úgy lehet majd játszani, ha a felhasználó telefonja egy arcfelismerő szoftver segítségével meg nem győződik róla, hogy nem gyerekek játszanak-e vele.

photo_camera Az új őrület Fotó: Bei ju xiao bing/Imaginechina

Nem ellenőrizték eléggé

Az országban az után került célkeresztbe az online játék, hogy egy tizenhét éves fiú negyven órán át játszott vele egyhuzamban, míg agyvérzést nem kapott – a regisztrált tagok többsége nem vitte ennyire túlzásba a dolgot, de többen panaszkodtak rá, hogy gyermekük függővé vált. Az országban ezután külön törvényeket hoztak a gyerekek játékfüggőségének megelőzésére, de a szabályokat nem tartják be, sok program pedig könnyen kijátszható. Ennek az átvirrasztott éjszakákon túli egészségügyi kockázatokon kívül pénzügyi vonzatai is lehetnek: a regisztráció mellett az applikációkért történő fizetés esetén sem ellenőrzik minden esetben, hogy vajon ki indította a tranzakciót, így többször előfordult, hogy a lelemények kínai ifjak játékokra verték el a családi költségvetést.

Játszani akarsz? Személyi igazolványt, lakcímkártyát!

A Tencent azt nem hozta nyilvánosságra, hogy miként veti majd össze az arcképeket a hozzájuk tartozó regisztrációval, de a rendszert már próbálgatják: először Peking környékén tesztelik majd a játékosokon, először néhány száz fiatal kilétét ellenőrzi majd a program, mielőtt szélesebb körben is bevezetnék. Igencsak valószínű, hogy a fotókat a kormányzat adatbázisával vezik majd össze, ez pedig komoly adatvédelmi aggályokat vet fel – bár a kínai állam a cenzúra mellett gyakorlatilag mindenkinek követi a netes tevékenységét, így például azt is figyelembe veszik a polgárok értékelésénél, hogy mennyi időt töltenek játékkal. A tét tehát nem csupán a gyerekek számára nagy: igaz, hogy 18 éves kor alatt legfeljebb két órányi játékot engedélyeznek, a felnőttek is ráfázhatnak a komolyabb függőségre, ugyanis nem elég, hogy a netes tevékenységük alapján lustának bélyegzett polgárok nehezebben juthatnak vízumhoz, még a helyi tinderen is kevesebb eséllyel indulnak majd.