Fehérjeevolúciós áttörés, cukorbetegek védelme és ökológia: csütörtökön ismét Budapest Science Meetup!

2018.11.06. · tudomány

November 8-án este 7-re várunk mindenkit a novemberi Budapest Science Meetupra, az MTA Könyvtár és Információs Központba. Ezúttal is három változatos témájú előadással készültünk.

Az első előadásból kiderül, miért jelenthet áttörést az irányított evolúció a gyógyszerfejlesztésben. Utána cukorbetegek veséjének vérnyomáscsökkentőkkel történő lehetséges védelméről lesz szó. Végül pedig állatfajok visszatelepítésének következményeibe és más természetvédelmi kérdésekbe kapunk betekintést.

Mint a legtöbb meetupra, a miénkre is lehet a meetup.com-on, illetve Facebook-on is regisztrálni, de nem kötelező. A részvétel természetesen ingyenes.

Részletes program:

Irányított fehérjeevolúció alapkutatástól gyógyszerfejlesztésig

Pál Gábor - ELTE TTK Biokémiai Tanszék

Minden életfolyamat fehérjék működésén, kölcsönhatásain alapul. A betegségek mögött ezeknek a kapcsolatoknak a megváltozása áll. A legmodernebb gyógyszeres terápiák a káros fehérjekapcsolatok ultraszelektív megszüntetésén alapulnak. Az irányított fehérjeevolúció hatalmas áttörést jelent mind a fehérjék működésének megértése, mind a vadonatúj gyógyszerek kifejlesztése terén.

A vérnyomáscsökkentők különleges hatásai: a cukorbetegek veséinek védelme

Molnár Ágnes – MTA-SE Lendület Diabétesz Kutatócsoport, SE I. sz. Gyermekgyógyászati Klinika

A cukorbetegség talaján kialakult vesekárosodás igen súlyos és gyakori szövődmény, amelynek a kezelése még nem megoldott, így napjainkban is ez a felnőttkori végstádiumú veseelégtelenség vezető oka. A vese ilyenkor a kiválasztó funkció csökkenése mellett alaki változáson is átesik, kötőszövete átalakul. Kutatócsoportunk e vesekárosodás pontos folyamatát és kivédésének lehetőségeit vizsgálja. Előadásomban bemutatom, hogyan modellezzük a cukorbeteg emberekben jellemző elváltozásokat állatkísérleteinkben, milyen károsodási útvonalakra bukkantunk eddig, és milyen kezelések lehetnek alkalmasak ezek megakadályozására. Vizsgálatainkban a cukorbetegség okozta ártalmak megelőzésére a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek renin-angiotenzin-aldoszteron (RAAS)-gátló csoportját alkalmaztuk. Ezek a szerek a vérnyomás csökkentése nélkül is sikeresen helyreállították a vese kiválasztó funkcióját a cukorbeteg állatokban és megakadályozták a káros kötőszövetes átalakulást sejtkultúrán végzett vizsgálatokban is. Eredményeink alapján tehát a jövőben további alkalmazási területek nyílhatnak meg a RAAS-gátló gyógyszerek számára; nem csak a magas vérnyomással, de a cukorbetegséggel küzdő személyeknek is segítségére lehet ez a gyógyszercsalád.

Védd a fákat, egyél hódot – vagy fordítva?

Bajomi Bálint - ELTE Biológia Doktori Iskola

Mit nevezünk visszatelepítésnek? Melyik állatfajt telepítették vissza először – mikor és hol? Milyen programok voltak Magyarországon? Milyen konfliktusokkal járhat egy ilyen projekt? Milyen problémák vannak a sikeresség mérése körül? Tükrözi-e a programok eloszlása a biológiai sokféleség arányait? Lehetséges-e lépést tartani a természetvédelmi programok szakirodalmának áradatával? Előadásomban ezen kérdéseket fogom körbejárni.