Letiltotta a Facebook az oltásellenes reklámkampányt

2018.11.07. · tudomány

A Facebookon a Stop Mandatory Vaccination nevű szervezet megbízásából futott az a reklám, amelyben azt állították, hogy a létező összes oltás halálos veszélyt jelent a gyerekek számára – ezt elégelte meg egy felháborodott szülő, aki jelentette a hirdetést, a brit reklámfelügyelet pedig jogosnak ítélte a panaszt, és arra kötelezte a közösségi oldalt, hogy távolítsa el a reklámot. Az oltás- és tudománykritikus szervezet az egyik legnagyobb ilyen Facebookos közösségnek számít, csaknem százötvenezer követővel rendelkezik, és az oltások helyett természetes megoldásokat javasol. Ennek jegyében állította össze azt a hirdetést, amely azt a látszatot keltette, hogy a csecsemők élete veszélyben forog az oltások következtében. A reklámban azt állították, hogy az összes oltás minden életkorban halálos lehet, ha pedig bekövetkezik a tragédia, az orvosok bölcsőhalálként fogják elkönyvelni – holott a szervezet álláspontja szerint nyilvánvaló, mi okozta valójában a csecsemő halálát.

Viláméretű összeesküvés

A Stop Mandatory Vaccination arra szólította fel a célközönséget, hogy csatlakozzanak az oltásellenes csoporthoz, hogy más, hasonló gondolkodású aggódó szülőkkel együtt ellenezzék a védőoltásokat. Annak ellenére, hogy ezt a reklámot betiltották, a Facebookon hirdetők számára célcsoportként továbbra is megszólítható az oltáskritikus közönség. Larry Cook, a szervezet alapítója szerint az Egyesült Államokban 1988 és 2018 között négymilliárd fontot fizettek ki az oltások következtében elhunyt vagy megbetegedett gyerekek után kártérítésként, ez pedig szerinte azt bizonyítja, hogy a védőoltások veszélyesek, az orvosok pedig rendre eltussolják az ehhez hasonló ügyeket.

Az oltásellenes csoportok különösen erősek a Facebookon: Naomi Smith, a Queenslandi Egyetem szociológusa szerint a közösségi oldal még kedvez is az ehhez hasonló vélekedések terjedésének, mivel az oltáskritikus szülők minden eddiginél könnyebben léphetnek egymással kapcsolatba, és tovább erősíthetik egymásban a nézeteiket. Az oltásellenes csoportok többsége nem is nyíltan oltásellenes, inkább kritikusak vagy a választás fontosságát hangsúlyozzák, Smith szerint azonban leginkább arra szolgálnak, hogy az oltások következtében elhunyt gyerekekről szóló történetekkel rémisztgessék egymást a tagok – és az is sokszor előfordul, hogy a szülők egyenesen a Holokauszthoz hasonlítsák az „oltáslobbi” tevékenységét.