Ész Ventura: Helyezd el az elemeket a sakktáblán!

Ígértem, hogy az NTUX pentominó elemekkel lesz még feladat. Az első feladvány ezekkel az elemekkel picit trükkös volt, mert annak ellenére, hogy mindegyik elem egyrétegű volt, csak többrétegű térbeli megoldás létezett. Az alábbi feladat ugyancsak Gál Pétertől, az Ördöglakat Blog szerzőjétől származik, de ezúttal határozottan síkbeli feladványról van szó.

37. feladvány: NTUX a sakktáblán

Az N, T, U, X síkbeli pentominó elemeket pakoljuk le átfedésmentesen a 8x8-as sakktáblára úgy, hogy az elemek ne legyenek elcsúsztathatók semelyik irányban, se egy elem, se elemek csoportja együtt. Az elemeknek igazodniuk kell a sakktábla négyzetrácsához, vagyis nem állhatnak ferdén és tört osztáson sem helyezkedhetnek el.

photo_camera Illusztráció: Gáspár Merse Előd

Felajánlott koponyák:

A megfejtéseket az eszventura@qubit.hu címre várjuk ábrával együtt. A legelső és a legötletesebb versenyzők felkerülnek az Ész Ventura dicsőségfalára, közöttük és az egész évben legtöbb jó megoldást beküldők között év végén nyereményeket sorsolunk ki. Kérjük, leveleiket ékezetesen írják alá, álneveket is elfogadunk. Az e-mail subject mezőjében, kérjük feltüntetni, hogy 'megoldás', illetve sorszámmal jelezni, hogy melyik feladványról van szó. Beküldési határidő: november 15. éjfél.

Az Ész Ventura feladványügyi rovat gazdája: Gáspár Merse Előd fizikus és bűvész