Eltüntetett egy epizódot kínálatából a Netflix, miután a szaúdi vezetés kifogást emelt ellene

2019.01.02. · TECH

A Netflix Szaúd-Arábiában levett egy epizódot a Patriot Act Hasan Minhajjal című sorozatból, miután az ország kormánya kifogást emelt a második rész ellen. Hasan Minhaj amerikai standupos a sorozat kérdéses epizódjában kritizálja Mohammed bin-Szalman szaúdi herceget Dzsamál Hasogdzsi disszidens szaúdi újságíró meggyilkolásának ügyében, valamint kárhoztatja az ország szerepvállalását a jemeni konfliktusban, ezért kifogásolta a monarchia vezetése.

link Forrás

A szaúdi vezetés a Financial Times értesülése szerint a Netflixnél követelte az epizód eltávolítását arra hivatkozva, hogy az megszegte az ország kiberbűnözést tiltó törvényeit. A törvény valóban kimondja, hogy bűncselekmény bármilyen digitális médiumon kormányzati döntéseket kritizálni.

Bár a Netflix szaúdi kínálatából kikerült a sorozat második epizódja, a sorozat YouTube-csatornáján továbbra is elérhető, Szaúd-Arábiából is.

A streaming szolgáltatót többen kritizálták az eljárás miatt a véleményszabadság megsértéséért, például Hasogdzsi egykori szerkesztője a Washington Postnál.

link Forrás

A Netflix azzal védekezett, hogy támogatja ugyan az alkotói szabadságot, de más amerikai cégek is hasonlóképpen alkalmazkodnak az egyes országok törvényeihez. Ám a hírek szerint a Netflix még sosem lépett hasonlót, még sosem távolított el tartalmakat kormányzati beavatkozásra. Sőt a cég a hasonló problémák megelőzésre érdekében Kínában inkább el sem indította a szolgáltatást a nem megfelelő szabályozási környezetre hivatkozva. Szaúd-Arábiában azonban lassan három éve szolgáltat a Netflix.

Minhaj nem kommentálta az ügyet.

Kapcsolódó cikk a Qubiten:

link Forrás