Ész Ventura: Bizonyítsd be, hogy az almacsutkába beírható két legnagyobb kör érinti egymást!

42. feladvány: Almacsutka

Azonos sugarú negyedkörívek megfelelő összeillesztésével egy az alábbi ábrán látható, almacsutkára emlékeztető alakzatot határolhatunk körbe. Ha keressük az ebbe az alakzatba beírható legnagyobb kört, akkor annak két megoldása van, a kék és a zöld kör. 

A feladat: mutassuk meg, hogy ez a két kör pont érinti egymást, ahogy az ábrán is látszik! 

Illusztráció: Gáspár Merse Előd

Nehézségi szint:

A megfejtést magyarázó ábrával együtt az eszventura@qubit.hu címre várjuk. A legértékesebb megoldást beküldő versenyzők felkerülnek az Ész Ventura dicsőségfalára, közöttük és minden jó megoldást küldő versenyző között év végén nyereményeket sorsolunk ki. Az e-mail subject mezőjében, kérjük sorszámmal jelezni, hogy melyik feladvány megoldásáról van szó. Beküldési határidő: január 25. éjfél.

Az Ész Ventura feladványügyi rovat gazdája: Gáspár Merse Előd fizikus és bűvész

A kokain és a hatalmi mámor neurobiológiája

A legdrágább illegális drogként számon tartott stimuláns az agy jutalmazó központjának működését befolyásolva egyszerre több helyen fejti ki hatását. A hatalmi mámor, az extrém motiváció, a hiperaktivitás és a zsigeri eufória együtteséért azonban nagy árat kell fizetni: a drogkereső magatartás beleég az idegsejtek kapcsolataiba.

A várható környezeti katasztrófa miatt megkezdték a Föld kincseinek archiválását

A Föld összes kulturális és ökológiai kincsét 3D-s térképre vinné kutatók egy csoportja – különös tekintettel a kincsek közeljövőben várható pusztulására. A LIDAR-os adatfelvételt azokon a területeken kezdik, amelyek a leginkább ki vannak téve a klímaváltozás hatásainak. Az ötletgazda szerint irtózatos mennyiségű munkáról van szó, amelynek eredményét leghamarabb a gyerekeik unokái élvezhetik majd.