Ugató drónok vennék el a terelőkutyák munkáját Új-Zélandon

Kínai high-tech drónokkal terelik állataikat egyes új-zélandi marha- és juhtenyésztők – adta hírül az RNZ rádió- és televíziócsatorna. A darabonként 3500 amerikai dollárért beszerezhető, kamerával és a kutyaugatást közvetítő, nagy teljesítményű hangszórókkal felszerelt távirányítós repülő szerkezetek állítólag jelentősen megkönnyítik a terelést.

Az új-zélandi juhászoknak és gulyásoknak a téli hidegben nem szükséges például az állataikkal tartaniuk, távolról is folyamatosan nyomon tudják követni az állományt. Ezentúl ellési időszakban a drónokkal az anyaállatok zavarása nélkül megfigyelhetik az újszölötteket, felmérhetik állapotukat. 

Íme a RNZ videója a terelődrónokról:

A drónok ugyanakkor szeles és az esős időben nem vethetők be. Ráadásul naponta többször lemerülnek, és szervizigényesek, szemben a szakképzett kutyákkal, amelyek gyakran egy évtizeden át szolgálják gazdáikat. A beszámoló szerint ezért az új-zélandi gazdák hosszabb távon sem küldenék nyugdíjba kutyáikat, hanem a drónokkal együtt vetnék be őket.

Hagyományőrző új-zélandi juhász nyájjal és kutyávalFotó: WILLIAM WEST/AFP

Drónokról az alábbi cikkeinkben írtunk korábban:  

Lifttel a Holdra?

Az amerikai NASA 2050-re ígéri az űrliftet, amin évtizedek óta dolgozik a japán és a kínai űrügynökséggel karöltve. Mindeközben két egyetemista alternatív verziója, amely a Holdról indulna, tényleg majdnem a Földig szállítaná a liftezőket.

A gépek már a falakon is átlátnak

Az MIT-s kutatók által kitalált módszer azon alapul, hogy ugyanazokat a mozdulatsorokat fény és rádióhullám használatával is rögzítik, majd a kettőt összevetve a neurális hálózat megtanulja, hogy melyik rádiójelhez milyen kép tartozik.