Ész Ventura: El tudod kerülni a csokiba rejtett chilis kockát?

48. feladvány: Chilis csoki

Anni és Panni a következő játékot játszák. Van egy N sorból és M oszlopból álló téglalap alakú csokijuk, amelyiknek az egyik kockája chilis. Mindketten tudják, hogy melyik ez a kocka, és szeretnék elkerülni, hogy nekik jusson. 

Felváltva lépnek, és vagy törniük kell, vagy enniük, mindig pontosan az egyiket. Ha valaki eszik, akkor bármelyik korábban letört darabot megeheti, de kötelező az egészet megennie. Ha valaki tör, akkor bármelyik egynél több kockából álló darabot eltörheti, de csak egyet, azt viszont teljesen végig kell törnie egy vízszintes vagy egy függőleges elválasztó vonal mentén. A tört részek az asztalon maradnak és bárki által tovább törhetők, vagy megehetők a következő lépések során. Ha valakinek csak a chilis kocka marad, akkor veszít. Panni kezdi a játékot. Kinek van nyerő stratégiája?

Illusztráció: Gáspár Merse Előd

Nehézségi szint:

A megfejtéseket az eszventura@qubit.hu címre várjuk. A legértékesebb megoldást küldő versenyzők felkerülnek az Ész Ventura dicsőségfalára, közöttük és minden jó megoldást beküldő versenyző között év végén nyereményeket sorsolunk ki. Az e-mail subject mezőjében, kérjük sorszámmal jelezni, hogy melyik feladvány megoldásáról van szó. Beküldési határidő: március 25. éjfél.

Az Ész Ventura feladványügyi rovat gazdája: Gáspár Merse Előd fizikus és bűvész.

Tudós? Akkor ateista!

Stellan Ottosson svéd szerző magyarul frissen megjelent Darwin-életrajza érdekes, de meglehetősen egyoldalú képet ad az evolúcióelmélet atyjáról, a tudósról, apáról, angolról, ateistáról és teológusról.

Száz méter mély szénhidrogéntavakat találtak a Titánon

A Szaturnusz legnagyobb holdja, a Titán ősi Földre emlékeztető viszonyai, vastag légköre, szénhidrogéntengerei és tavai, szénhidrogén-esőzése, vándorló dűnéi, folyóvölgyei, érdekes szerves kémiai folyamatai és felszín alatti globális folyékony vízrétege az egyik legizgalmasabb tudományos célponttá teszik a holdat Naprendszerben.