Nemsokára egy nap alatt, ingyen kiszállít bármit az Amazon, de Magyarország megint kimarad a jóból

Az idei első negyedévi üzleti jelentésének közzétételekor az Amazon pénzügyi igazgatója, Brian Olsavsky bejelentette, hogy az Egyesült Államokban már 2019 második felében elérhető lesz az ingyenes egynapos szállítás. Ez azt jelenti, hogy az Amazon Prime előfizetőinek már a rendelés leadását követő munkanapon kiszállítják a megvásárolt termékeket, értékhatártól függetlenül. 

Az üzleti jelentése szerint az idei első negyedévben 59,7 milliárd dolláros bevételével és 4,4 milliárd dolláros működési eredményével az előző időszakhoz képest 17 százalékos növekedést produkáló Amazon amerikai prémium ügyfeleinek jelenleg 35 dolláros rendelési értékhatár fölött jár az egynapos ingyenes kiszállítás. 

Olsavsky szerint az év végére az USA-n kívül is elindítanák az új szolgáltatásukat.

Európai korlátok

Az amazon.de oldalain fellelhető szállítási információk szerint Európában jelenleg csak Ausztriában, Belgiumban, Hollandiában, Németországban és Luxemburgban működik az egynapos ingyenes kiszállítás – változó rendelési értékhatárokkal, prémium tagoknak. 

Amazon-raktár NémetországbanFotó: KARL-JOSEF HILDENBRAND/dpa Picture-Alliance/AFP

Magyarországról tavaly ősz óta nem lehet igénybe venni még a soknapos ingyenes szállítási lehetőséget sem , míg a lengyelek és a csehek továbbra is élhetnek a lehetőséggel, amennyiben 39 eurónál nagyobb összegért rendelnek. Ráadásul Csehország és Lengyelország szerepel a fizetős egynapos országok listáján, a magyaroknak viszont be kell érniük a 2-4 napos határidővel érkező expressz szállítással, ráadásul pénzért. 

Az Amazonnal korábban az alábbi cikkeinkben foglalkoztunk:


Fűt-fát ígért a kampányban, de valóban környezetbarátabb és zöldebb lesz Budapest Karácsony Gergely alatt?

Még hivatalba sem lépett Budapest új főpolgármestere, legfontosabb kampányígéretei közül már kettő is veszélybe került. Úgy tűnik, a dugódíjat nem lesz olyan egyszerű bevezetni, mint elsőre tűnt, a Liget projekt építkezéseinek leállítása pedig elvben jól hangzott ugyan, de a gyakorlatban kivitelezhetetlennek bizonyulhat. Mit ígért Karácsony a kampányban, és mit sikerül vajon betartani?

A klímakatasztrófa is egy biznisz, ami tökéletesen illeszkedik a kapitalizmus logikájába

Azzal, hogy az éghajlatváltozás kiváltóiként az államközi testületek és a média is következetesen az emberiség egészére mutogat, nemcsak a valódi felelősök ússzák meg, hanem a hatékony óvintézkedések is elmaradnak. Minél súlyosabb a klímaválság, annál inkább megéri a klímakatasztrófába befektetni – állítják magyar és külföldi ökofilozófusok.