Íme a legérdekesebb különbség az Alibaba és az Amazon között

A globális márkák piaci értékét évről évre közzétevő nemzetközi piacelemző cég, a Kantar Millward Brown 2018-as listáján az amerikai Amazon és a kínai Alibaba is az első tízben szerepel. Mindkét cég ugyanazon a pályán játszik, erősen eltérő stratégiával. A munkahelyi körülményeket illetően mindenképpen. 

Miközben az Amazon raktárosai évek óta embertelen kizsákmányolásra panaszkodnak – tavaly ilyenkor az európai dolgozók sztrájkba is léptek, és egymást érik az elképesztő munkakörülményekről szóló beszámolók –, az Alibaba az alábbi videóban látható robotokkal segíti emberei munkáját.

A miheztartás végett az Amazon melósai így dolgoztak tavaly novemberben:

Ami persze korántsem jelenti azt, hogy az Alibabánál minden raktári munkát robotok végeznek, vagy hogy a kíai raktári munkások általában jobb körülmények között dolgoznának, mint amerikai kollégáik. Annyit viszont mindenképpen jelez, hogy még a legsikereseb nyugati cégeknél is vannak olyan ember által végzett feladatok, amiket kifejezetten érdemes robotokkal kiváltani.

A munkahelyek robotizálásával az alábbi cikkeinkben foglalkoztunk korábban:

Belép a kávépiacra a Coca-Cola

A Coca-Cola rájött, hogy a koffeines italok piacán van valami, amire még nem tette rá a kezét: a kávé. A cég most ötmilliárd dollárért felvásárolta a Costa Coffee-t, a Starbucks legerősebb kihívóját.

Ola Rosling sztárstatisztikus kiderítette, hogy nem tudunk többet a majmoknál

Budapesten tartott előadást a Tények (Factfulness) című sikerkönyv társszerzője. A könyv és az előadás alapján a világ sokkal jobb hely, mint ahogy általában hisszük: a Nobel-díjas kutatók és a hétköznapi halandók is alapvetően el vannak tájolva a valósággal kapcsolatban. Tizenhárom egyszerű kérdésből a legtöbben alig néhányra tudják a választ.