Íme a legérdekesebb különbség az Alibaba és az Amazon között

A globális márkák piaci értékét évről évre közzétevő nemzetközi piacelemző cég, a Kantar Millward Brown 2018-as listáján az amerikai Amazon és a kínai Alibaba is az első tízben szerepel. Mindkét cég ugyanazon a pályán játszik, erősen eltérő stratégiával. A munkahelyi körülményeket illetően mindenképpen. 

Miközben az Amazon raktárosai évek óta embertelen kizsákmányolásra panaszkodnak – tavaly ilyenkor az európai dolgozók sztrájkba is léptek, és egymást érik az elképesztő munkakörülményekről szóló beszámolók –, az Alibaba az alábbi videóban látható robotokkal segíti emberei munkáját.

A miheztartás végett az Amazon melósai így dolgoztak tavaly novemberben:

Ami persze korántsem jelenti azt, hogy az Alibabánál minden raktári munkát robotok végeznek, vagy hogy a kíai raktári munkások általában jobb körülmények között dolgoznának, mint amerikai kollégáik. Annyit viszont mindenképpen jelez, hogy még a legsikereseb nyugati cégeknél is vannak olyan ember által végzett feladatok, amiket kifejezetten érdemes robotokkal kiváltani.

A munkahelyek robotizálásával az alábbi cikkeinkben foglalkoztunk korábban:

Fűt-fát ígért a kampányban, de valóban környezetbarátabb és zöldebb lesz Budapest Karácsony Gergely alatt?

Még hivatalba sem lépett Budapest új főpolgármestere, legfontosabb kampányígéretei közül már kettő is veszélybe került. Úgy tűnik, a dugódíjat nem lesz olyan egyszerű bevezetni, mint elsőre tűnt, a Liget projekt építkezéseinek leállítása pedig elvben jól hangzott ugyan, de a gyakorlatban kivitelezhetetlennek bizonyulhat. Mit ígért Karácsony a kampányban, és mit sikerül vajon betartani?

A klímakatasztrófa is egy biznisz, ami tökéletesen illeszkedik a kapitalizmus logikájába

Azzal, hogy az éghajlatváltozás kiváltóiként az államközi testületek és a média is következetesen az emberiség egészére mutogat, nemcsak a valódi felelősök ússzák meg, hanem a hatékony óvintézkedések is elmaradnak. Minél súlyosabb a klímaválság, annál inkább megéri a klímakatasztrófába befektetni – állítják magyar és külföldi ökofilozófusok.