A legújabb őrület az amerikai fiatalok körében: a szobanövény

2019.04.29. · gazdaság

Az elmúlt három évben másfélszeresére nőtt a szobanövények piaca az Egyesült Államokban. A szobanövényekre fordított dollárok körülbelül negyede, sőt egyes felmérések szerint harmada származott a 18-34 éves korosztálytól. Az országos kertészeti felmérés (National Gardening Survey) szerint 2018-ban csak a szobanövények eladásából 500 milliárd forint árbevétel származott, míg a teljes költés az USA-ban 15 ezer milliárd forint volt (ez körülbelül a 40 százaléka a világ leggazdagabb embere, Jeff Bezos vagyonának). 

Mindeközben az Instagramon már 2.8 millió képet osztottak meg csak az #plantsofinstagram címkével, és a különböző szobanövényekre irányuló Google-keresések is megugrottak: a szárazságtűrő pozsgás növényekre és a könnyezőplmára, a filodendronra 2018-ban négyszer annyian kerestek, mint 2010-ben, míg a mindig is aránylag népszerű kaktuszok iránti érdeklődés ez idő alatt kétszeresére nőtt.

Könnyezőpálma, azaz filodendron, azaz Monstera deliciosa
photo_camera Könnyezőpálma, azaz filodendron, azaz Monstera deliciosa

A nem sokkal az ezredforduló előtt született generáció másképp vásárol, mint az idősebbek, és ez befolyásolja a növényeladásokat is. Megnőtt az interneten, az Etsyn vagy az Amazonon vásárolt növények száma, a filodendron egy-egy különlegesebb, drágább fajtájáért akár 50-60 ezer forintot is elkérnek, és a növénypiac robbanásszerű növekedése azt eredményezi, hogy a tradicionális eladók egyre inkább próbálnak betörni az online és környezettudatos, csomagolásmentes piacra. Léteznek növényinfluenszerek is, de New York-ban olyan növénytanácsadók is megélnek a piacról, akik óradíj fejében meglátogatják a vevő lakását, és tanácsot adnak, hogy melyik szobába milyen növény való.

Egyszerűbb, mint a háziállat

Több, egymást nem kizáró elmélet is napvilágot látott arról, hogy mi okozza a szobanövények kiugró népszerűségét a 1985 és 2000 között született generáció tagjainál. Az egyik elképzelés szerint a jelenség abból ered, hogy a fiatalok a növekvő árak miatt gyakran nem tudnak saját otthont, főképp nem kertes házat vásárolni, és általában bérelt, városi lakásban laknak. Azonban, ahogy sokan mások, ők is visszavágynak a természetbe, joggal, hiszen a növények jelenlétének sok pozitív tulajdonsága ismert: javítják a levegő összetételét, csökkentik a légúti betegségek előfordulási arányát és a stresszt. Mivel a fiataloknak saját kertre még évekig nincs lehetőségük szert tenni, így inkább szobanövényekbe ruháznak be.

Egy másik magyarázat abból indul ki, hogy a 35 év alattiak a korábbi generációkhoz képest átlagosan később alapítanak családot, és később is telepednek le, valamint többet utaznak. A fiatalok a másokról való gondoskodás vágyát néha állattartásban, néha pedig növénytartásban élik ki, amelyből most az utóbbi előfordulása nőtt nagyot. A növények könnyebben kezelhetők, nem koszolják össze a lakást, és hosszabb időre egyedül hagyhatóak, mint a háziállatok. Az egészséges szobanövény büszkeséggel tölti el tulajdonosát, hiszen megmutatja, hogy a gazdája felelősséggel és sikeresen gondoz egy másik élőlényt. Látható az is, hogy a fiatalokat jobban foglalkoztatja a globális felmelegedés, a környezettudatos, fenntartható, egészséges és nyugodt életmód, mint a korábbi generációkat. A 18-35 évesek kevesebbet költenek eldobható, környezetszennyező termékekre, viszont a korosztály tehetősebb tagjai sokat hajlandóak beruházni például fitnesz- és wellneszbérletekbe, bioélelmiszerekbe, és persze növényekbe is.


A fiatal növénytulajdonosok számára még sokáig az önkifejezés egyik eszköze lehet a szobanövény, a fent említett hatások pedig egymást erősíthetik, és akármi is az oka a szobanövény-piac növekedésének, az eladók bíznak benne, hogy a fellendülő trend még sokáig tart.

A szerző az Oxfordi Egyetem mesterszakos közgazdaságtan-hallgatója. Összes írása a Qubiten itt olvasható.