A Szibériában égő erdők festik színesre az európai naplementéket

2019.08.02. · tudomány

Az orosz hadsereg már oltja a Szibériában összesen 3 millió hektárnyi területen lángoló erdő-, bozót- és tajgatüzeket. 

A biomassza égésének füstje Krasznojarszk, Tomszk és Novoszibirszk régiókat teríti be leginkább, a szálló por (PM 2.5) koncentrációja ezeken a helyeken duplájára vagy még magasabbra emelkedett. 

Az Időkép összeállítása szerint az égő erdőkből származó füst és hamu egy része a légkör magasabb rétegeibe jut, és mivel az ott uralkodó áramlások Közép-Európa fölé sodorják az égéstermékeket, az esti órákban, főleg naplemente idején szabad szemmel is jól láthatóvá válnak. 

Naplemente Drezdában július 26-án
photo_camera Naplemente Drezdában július 26-án Fotó: ROBERT MICHAEL/AFP

„A narancsos fényben úszó alkonyati égbolt az aeroszolok (ilyenek a hamuszemcsék az áramló levegőben) megnövekedett optikai mélységének következménye” – olvasható a meteorológiai weboldalon. A közölt videók valóban pazar színorgiáról tanúskodnak.

link Forrás

Az Időkép szerint az európai légkör-meteorológiai szakportál, a Copernicus előrejelzései alapján pénteken, augusztus 2-án az esti órákban továbbra is nagy mennyiségű füst kerül a légkörbe Szibéria fölött, illetve Magyarország légterében is lesz némi hamu, bár a színes naplemente megfigyelését a nyugat felől érkező felhő- és csapadékmező ezúttal akadályozza.