Életre keltették Leonardo da Vinci legendás mechanikus oroszlánját

2019.09.20. · TECH

Leonardo da Vinci, a reneszánsz polihisztor halálának 500. évfordulóján pazar meglepetéssel szolgál a franciáknak a párizsi Olasz Kultúrintézet.

A múlt héten megnyílt emlékkiállításra nemzetközi összefogásban sikerült rekonstruálni azt a korabeli robotot, amellyel X. Leo pápa kápráztatta el I. Ferenc francia királyt. 

A históriák szerint a katolikus egyházfő kérésére Leonardo da Vinci életnagyságú géporoszlánt fabrikált, amely Franciaország királya elé sétált és liliomokat szórt az uralkodó lába elé.

Leonardo da Vinci oroszlánjának rekonstrukciója a párizsi Olasz Kultúrintézetben
photo_camera Leonardo da Vinci oroszlánjának rekonstrukciója a párizsi Olasz Kultúrintézetben Fotó: THOMAS SAMSON/AFP

A mester fennmaradt skiccei nyomán megépítették a robotot, amely a művészet- és technikatörténészek szerint valóban képes lehetett előrefelé járni. Az újraépített mechanikus oroszlán (Il leone meccanico) azonban nem végez hely- vagy helyzetváltoztató mozgást.

Annak ellenére, hogy Leonardo egyetlen találmánya sem maradt az utókorra a maga teljességében, a tervrajznak is beillő vázlatok nyomán rekonstruált eszközök közül a különféle vízemelő gépek mellett számos neki tulajdonított szerkezetet rekonstruáltak az utóbbi években. Óriás számszeríjai, sikló- és ejtőernyői, harci szekerei, mozsárágyúja és géppuskája, valamint önhordó fémvázon nyugvó, fapalánkokkal borított tankja még működőképesnek is bizonyult. 

Da Vinci újraszületett művét október 9-ig lehet megtekinteni Párizsban a Rue de Varenne 50-ben

Kapcsolódó cikkünk korábbról:

link Forrás