Melyik legyen a 2020-as év hala, a süllő, a csuka vagy a német bucó?

Szavazást indított a Magyar Haltani Társaság, hogy a nagyközönség segítsen kiválasztani a 2020-as év halát. A verseny már javában zajlik, de a sorrend még bőven megfordítható: jelenleg 2295 szavazattal, 45 százalékkal a süllő vezet, majd a csuka következik 1740, azaz 34 százaléknyi szavazattal, végül a német bucó, amelyre a közönség 21 százaléka, 1094 ember szavazott.

A versenyt csak szilveszterkor zárják le, utána jelentkezünk az eredménnyel.

Magyarországon az Esox lucius a csukafélék egyetlen képviselője, így más fajokkal összetéveszthetetlen. Leginkább a növényzettel benőtt állóvizeket kedveli, de folyóvizekben is megél. A falánk ragadozó fiatalon kisebb rákokkal, rovarlárvákkal táplálkozik, később rááll a halevésre. A félelmetes fogakkal rendelkező csukák körében nem kivételes a kannibalizmus, ha nagyobb egyedsűrűségű populációban élnek. A csukák a haltani társaság ismertetője szerint szinte mindent megtámadnak, ami mozog, így a gyomrukból előkerült már béka, madárfióka, sőt patkány is. A magyarországi horgászrekord csukában 20,47 kilogramm. 

A csukaFotó: Wikimedia Commons

A Magyarországon igen elterjedt fogassüllő (Sander lucioperca) ugyancsak nagyra nő, a hazai horgászrekord 15,5 kiló. Érzékeny a víz oxigéntartalmára, ezért kerüli a duzzasztott, feliszapolódott folyószakaszokat. A hatalmas szájú, feltűnő fogazatú süllő is ragadozó, ő azonban nemigen fanyalodik más fajokra, kizárólag hallal, leginkább küsszel táplálkozik. A süllő a horgászok körében igen népszerű, nemes ragadozó hal, húsa szálkamentes és finom.

A süllőFotó: Wikimedia Commons

A harmadik jelölt, a legfeljebb 22 centiméter hosszú német bucó (Zingel streber) szorul rá talán a legjobban a pr-ra mint veszélyeztetett, fokozottan védett faj, amelynek gazdasági jelentősége nincs, csak természeti. Közeli rokona a magyar bucó, de a német bucó feltűnően elvékonyodó faroknyeléről, megnyúlt testéről és fejéről megkülönböztethető. A német bucó Magyarországon a Duna vízrendszerében él, áramláskedvelő fajként keresi a vízfolyások felső, tiszta vizű szakaszait. Élettere a vízfolyások duzzasztása miatt egyre csökken. Táplálékát a kavicsos mederfenéken élő szervezetek alkotják.

A német bucóFotó: Wikimedia Commons

Itt szavazhatsz a kedvenc jelöltedre!

Kisebb botrány a 2019-es év hala körül

A tavalyi halverseny nem volt éppen izgalom nélküli, ugyanis valaki több mint kétezer szabálytalan szavazatot adott le a sebes pisztrángra. A haltani társaság – amely nem részletezi a csalás mikéntjét – azonban résen volt, és levonta a halfajra leadott 2130 szabálytalan szavazatot. Ezek után a sebes pisztráng csak a harmadik helyen végzett, az év halának választott vörösszárnyú keszeg és a szivárványos ökle mellett.

Ezúton keressük azt az ismeretlent, akinek ennyire fontos volt tavaly a sebes pisztráng győzelme. Anonimitása garantálása mellett szívesen megkérdeznénk, mi motiválta, és készül-e meglepetéssel az idei versenyre is.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: