Hét kiló szemetet találtak egy nemzeti parkban elpusztult szarvas gyomrában

2019.11.27. · tudomány

Eddig főként tengeri állatokról lehetett hallani, hogy belepusztulnak az óceánokat egyre inkább elborító műanyagba, pontosabban abba, hogy a plasztiktárgyakat tápláléknak nézik, és elfogyasztják, de most egy szárazföldi emlősről érkeztek hasonló hírek Thaiföldről.

A 10 éves szarvasbika tetemét hétfőn találták meg a Thaiföld északi részén található Khun Sathan Nemzeti Parkban. A park munkatársai szerint jó ideje ehette már a szemetet, mire az végzett vele, elzárva a tápcsatornáját – de a halál pontos okát még további vizsgálatoknak kell tisztázniuk.

A boncolás során az állat emésztőrendszeréből férfi alsónadrág, gumikesztyűk, instant tészta, műanyag zacskók, instantkávé-csomagolás, egy kis törülköző és egy műanyag madzag több darabja került elő. A hírről a nemzeti park ebben a nem beágyazható Facebook-posztban számolt be.

photo_camera Fotó: Facebook/DNP

A hírre reagáló kommentek többsége a szemetelő turistákat hibáztatja, mások rámutatnak, hogy már kora gyermekkortól oktatni kellene az embereket, hogyan kell megfelelően viselkedni egy nemzeti parkban, mert mire felnőnek, már nehezen változnak.

Kriangsak Thanompun, a park egyik vezetője elmondta, hogy hárompontos tervet léptetnek életbe a helyzet javítására: a helyi lakosokkal fogják összeszedetni a parkban eldobált szemetet, felállítanak egy bizottságot a hulladékkezelés megszervezésére, valamint igyekeznek felvilágosító munkával is elérni, hogy a nemzeti park állatai minél kevesebb szemétnek legyenek kitéve.

photo_camera Fotó: Facebook/DNP1362

Thaiföld műanyagzacskóban a nagyfogyasztók közé tartozik, a Greenpeace adatai szerint évi 75 milliárd darabot dobnak szemétbe vagy el az országban. Az ország környezetvédelmi minisztere szeptemberben jelentette be, hogy 2020. januártól kezdve a nagyobb thaiföldi kiskereskedők nem adnak többé egyszer használatos műanyagszatyrokat a boltokban.

A dugongbébi sem élte túl

A thaiföldi műanyagszennyezés címerállatává legutóbb a Mariam nevű dugongbébi vált, miután a megmentéséről készült felvételek idén nyáron bejárták a világot.

link Forrás

Hónapokkal később azonban elpusztult, és a boncolási jegyzőkönyv nála is az emésztőrendszer elzáródását mutatta.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás