Megfejtették a testszag titkát

2020.07.28. · tudomány

Mitől olyan jellegzetes az emberi testszag? A Scientific Reportsban hétfőn publikált kutatás szerint a fő felelős egy újonnan felfedezett enzim, amelyet a kutatók kreatívan testszagenzimnek neveztek el.

Korábbi kutatások már bizonyították, hogy az emberi testszagot csupán egy maroknyi baktérium okozza. A Yorki Egyetem és más brit tudományos műhelyek kutatói által jegyzett mostani tanulmány most arra jutott, hogy ezek a baktériumok egy speciális enzim útján állítják elő a felismerhető testszagot okozó molekulákat.

A testszagenzim felépítését megismerve a kutatók már azonosítani tudták azt a molekuláris lépést bizonyos baktériumokban, amelynek eredménye a szagmolekulák képződése – fogalmazott az egyik társszerző, Michelle Rudden biológus, a Yorki Egyetem kutatója. Mint mondta, eredményük kulcsfontosságú a testszag működésének megértéséhez, emellett olyan inhibitorok (az enzim aktív centrumához való kapcsolódással annak működését megakadályozó vegyületek) kifejlesztését teszi lehetővé, amelyek a forrásnál állítják meg a testszagenzim képződését – anélkül, hogy megzavarnák a hónalj egészséges mikrobiomjának működését.

Amikor még szagokkal kommunikáltunk

A testszagenzim előállításáért elsősorban felelős baktériumtörzs a Staphylococcus hominis, amelynek tagjai a kutatások szerint évezredek óta együtt fejlődnek az emberrel, de az is lehetséges, hogy évmilliók óta jelen vannak a Földön.

Jelen tanulmány szerint a szagot előállító staphylococcusok már az ősi emberi populációkban is jelen voltak, talán egészen a főemlősökig visszamenőleg, ennek igazolására azonban további kutatásokra van szükség.

E baktériumok ősi eredete arra utal, hogy a szagnak fontos kommunikációs rendeltetése lehetett a korai emberek és a főemlősök körében. A kutatás emellett arra hívja fel a figyelmet, hogy a fő szagképző enzimet a hónalj gazdag baktériumflórájának csupán néhány tagja állítja elő, ezek viszont már a legkorábbi emberősök hónaljában is ott lehettek. Az emberi hónalj és a staphylococcusok evolúciós kapcsolatát azonban még további vizsgálódásoknak kell feltárniuk.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás