Kampánycsendet vezet be a Google automatikus szövegkiegészítője

2020.09.11. · TECH

A Google vezetői sajtótájékoztatón és külön blogposztban is részletezték, hogy milyen finomításokat végeznek a keresési találatokon és hírcsatornákon az amerikai elnökválasztás közeledtével.

Az egyik legjelentősebb változtatás az automatikus szövegkiegészítést (autocomplete) érinti. A Google szövegkiegészítő algoritmusa eddig a leggyakoribb keresési találataink alapján próbálta meghatározni, hogy milyen szót szeretnénk begépelni, de a cég vezetői szerint a kampány idejére eltávolítják az összes autocomplete-javaslatot, nehogy úgy tűnjön, hogy az egyik vagy másik jelölt mellett kampányolnának.

A gyakorlatban ez úgy fog megmutatkozni, hogy a felhasználók nem kapnak majd automatikus javaslatokat olyan mondatrészek begépelésére, mint hogy „szavazhatsz telefonnal” vagy „nem szavazhatsz telefonnal”, sem arra vonatkozóan, hogy melyik jelöltet vagy pártot támogassák. A Google hangsúlyozta, hogy ez a módosítás csak az automatikus kiegészítést érinti. A szavazással vagy a jelöltekkel kapcsolatos információk továbbra is kereshetők – csupán nem fognak feltűnni az erre vonatkozó szövegek a kiegészítési javaslatok között.

David Graff, a Google globális ügymenetéért és szabályaiért felelős főigazgatója arról beszélt, hogy a változtatás csupán kiegészítése a vállalat mindennapokban alkalmazott gyakorlatának; nem új szabályrendszeről vagy elméleti megközelítésről van szó.

„Tisztában vagyunk vele, hogy a következő választással kapcsolatban az embereknek határozott véleményeik vannak, és ez a coviddal súlyosbítva számos kérdést vet föl mind a szavazásra vonatkozó információkra, mind a járvány nehézségeire vonatkozóan”

mondta Graff.

Pandu Nayak, a Google keresésminőség-javításáért felelős csapatának vezetője szerint a változtatás az automatikus kiegészítés nagy részét érintetlenül hagyja majd.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás