Jótékony célra adakoznak a Robin Hoodnak felcsapó hackerek

Támogasd a tudomány népszerűsítését, segítsd a munkánkat!

Jótékonykodásra szánja a zsarolóvírussal összeszedett pénz egy részét a Darkside nevű hackercsapat, igaz, van is miből adományozniuk, egy-egy cég adatainak visszaadásáért ugyanis 200 ezer és 2 millió dollár közötti váltságdíjat követelnek. Egyelőre két adományt hoztak nyilvánosságra, ezeket a Giving Block nevű kriptovalutás adományoldalon keresztül juttatták el a címzetthez.

A Children International nevű segélyszervezet már közölte, hogy nem fogadják el a lopott pénzt, a másik kedvezményezett, a Water Project még nem szólalt meg az ügyben. A Darkside azt állítja, hogy csak nagy és gazdag cégeket zsarol meg, és azt tartják igazságosnak, ha az így kapott pénz egy részét jótékonyságra fordítják. Az újságok el is keresztelték őket Robin Hood-hackereknek, igaz, ha valóban milliókat loptak, és ebből húszezer dollárt osztottak vissza, aligha olyan eredményesek, mint amilyennek a sherwoodi igazságosztókat tartják.

Azért nem olyan jó fejek

Brett Callow, az Emsisoft biztonsági szakértője szerint nem világos, hogy mit akarnak elérni a hackerek: lehet, hogy a közvéleményt szeretnék maguk mellé állítani, de az is lehet, hogy a bűntudatukon próbálnak enyhíteni. Jason Deane, a Quantum Economics Bitcoin-elemzője szerint lehetséges ugyan, hogy a Darkside tényleg jobbá akarja tenni a világot, de nem valószínű, hogy ez így sikerülni fog: a pénz még csak nem is a jótékonysági szervezeteknél fog kikötni, hiszen nem fogadhatják el, hanem végül visszavándorol azokhoz, akiktől ellopták. A Giving Block azt írta, hogy még nyomoznak az ügyben, abban az esetben, ha kiderül, hogy lopott pénzről van szó, az összeget visszajuttatják a jogos tulajdonosához. 

Deane szerint ebben az esetben külön problémát okoznak a névtelen adományok: ha a hagyományos pénzügyben lehetséges anonim módon jótékonykodni, a kriptovaluták esetében sem kellene ennek másként lennie, ez a kérdés viszont túlmutat a Darkside mostani esetén. Philip Gradwell, a Chainanalysis kriptovaluta-szakértője szerint a mostani eset ugyanolyan, mint ha valaki egy símaszkban sétálna be egy jótékonysági egyesület irodájába, letenne az asztalra tízezer dollárt, aztán elismervényt kérne érte, hogy bemutathassa a neten – minimum gyanús. Gradwell szerint az anonim adományok lehetővé tétele egyenes út a pénzmosáshoz.

A Darkside mindenesetre erősködik, hogy ők valóban a gazdagoktól lopnak, és a szegényeket segítik, arra is megesküdtek, hogy sosem zsarolnak meg egészségügyi, oktatási vagy nonprofit vállalatokat. A Darkside eddigi talán legnagyobb dobása a brit pénzváltó cég, a Travelex megzsarolása volt, tőlük 2,3 millió dollárt kértek és kaptak, az akció következtében viszont 1309-en veszítették el a munkájukat.