Pálinkás József: Az emberekbe kell befektetni, nem piramisokat építeni

Támogasd a tudomány népszerűsítését, segítsd a munkánkat!

A Qubit őszi, új sorozata a Kálmán László nyelvésszel elstartolt podcastunk, amelyben tudósokkal, kutatókkal, a tudomány ismert és ismeretlen hőseivel beszélgetünk, a megszokottnál is alaposabban, nyitottabban és persze sokkal személyesebben. Legújabb vendégünk, életében nem először, néhány hete erős reflektorfénybe került, erről az adás szervezésének kezdetekor még mit sem sejtettünk. Annál nagyobb hévvel kérdeztük!

A második epizódban Pálinkás József atomfizikus, egykori MTA-elnök és tudománypolitikus, wannabe miniszterelnök volt a vendégünk. Vajon mekkora veszélyben van a hazai tudományos autonómia? Mennyire erős a függőségi rendszer a magyar kutatásfinanszírozásban? Mibe szóljon bele az SZFE kancellárja, és mibe ne? Milyen képességei legyenek egy jó tudományos vezetőnek? Sikerült-e vonzóbbá tennie a kutatói pályát a Lendület programmal? Hiba volt-e anno a Filozófiai Intézet igazgatójának kinevezése? Ki mentette meg a Lukács Archívumot? Kell-e kényszer ahhoz, hogy a gyerek tanuljon, a felnőtt dolgozzon? Inkább társadalmi vagy inkább technológiai kihívás előtt állunk? Járványügyben a kormányra vagy a tudományra hallgassunk?

Beszélgetésünket nézd itt, vagy hallgasd alább: Az epizód elérhető Spotify-onGoogle Podcasts-onApple Podcasts-on, sőt RSS-ben és egyre több csatornán, iratkozz fel!

A Qubit szerkesztősége azért dolgozik, hogy a magyar nyilvánosság hiteles, alapos és közérthető tudományos ismeretekhez jusson. Tesszük ezt politikamentesen, közszolgálati hevülettel, száznál több kutató és tudós bevonásával. Égető kérdések, dermesztő válságok és zavaros álhírek sűrűjében igyekszünk tartani a fáklyát immár havi bő hétszázezer olvasónknak. Cikkeink ingyen olvashatók, de nem ingyen készülnek. Segítsd a munkánkat!