JÓÓÓÓÓÓÓÓREGGELT, QUBITOSOK!

Mérgező sperma, holtában is aktív óraadó professzor, kábelnek látszó élőlény, végtelenített szerepjáték, vadászgépteszt és hardverreform; többek között ezek történtek a világban, amíg aludtál.

ÁLLAT

Az emlősöket kiborítja a körülöttük zajló erdőirtás, legalábbis erre következtethetünk abból, hogy az érintett az állatokban megnövekedett a stresszhormon szintje. (Phys.org)

Csak alapos vizsgálat után derült ki, hogy a texasi tengerpartra sodródott kábelkupac nem műanyagból, hanem puha, rugalmas korallokból áll. (LiveScience)

Miért nőttek ekkorára az elefántok, és miért nem kapnak rákot? Talán furcsának tűnik a kérdés, pedig egy amerikai kutatás szerint kimutatható összefüggés van a kettő között. (E-LifeScience)

ŐSFORRÁS

A tudomány egyes evolúciós fázisok kialakulását sokáig a szárazföldi léthez kötötte, de egy új tanulmány szerint ezek a folyamatok jóval korábban, a tengeri létezés során kezdődhettek meg. (Cell)

Egy nemzetközi kutatócsoport feltárta az alkoholizmus neurológiai gyökereit. (Medical Xpress)

Azt sokan tudják, hogy a spermiumok közül a legéletképesebb jut el a petesejtig. Az csak most derült ki, hogy egyes spermiumok meg is mérgezhetik egymást a nagy versengésben. (PLOS Genetics)

HADIIPAR

Sikeresen végrehajtotta a 90 perces repülési tesztet az amerikai légierő legújabb vadászgépe, az F–15 EX. (Boeing Media Room)

Joe Biden megtartja a Donald Trump által felállított űrhadosztályt, az amerikai hadsereg részeként működő Space Force-t. (Reuters)

MESTERSÉGES INTELLIGENCIA

A mesterségesintelligencia-alapú Latitude fejlesztői 3,3 millió dolláros támogatást kaptak végtelenített történetvezetésű szerepjátékok fejlesztésére. (Techcrunch)

Az Audeo mesterséges intelligenciáját lenémított zongoraversenyek videóin edzették: ma már képes felismerni a némafilmeken lejátszott műveket. (Techxplore)

A professzor úr halott, de azért még bejár órát tartani; a Concordia Egyetem a repertoárjában tartja egy elhunyt művészettörténész online kurzusait, amire a diákok is feliratkozhatnak. Csak a diákoknak nem szóltak róla. (The Verge)

TECH

Már több mint tízezer előfizetője van a SpaceX műholdasinternet-hálózatának, a Starlinknek. Az átlagos belépési díj 499 dollár, a havidíj 99 dollár. (CNBC)

Mivel lassan átállunk a felhőalapú adattárolásra, ritkán juthat eszünkbe, hogy ez mekkora hardverköltségekkel jár. A Synergy Research Group kutatása szerint csak a tavalyi évben 129 milliárd dollárt költöttek az infrastruktúra bővítésére. (Synergy Research Group)

Milyen hatást gyakorolt a Twitterre, hogy a szolgáltató kitiltotta az amerikai exelnököt, Donald Trumpot? A vállalat szerint semmilyet. (Big Technology)

Izraeli hekkerek bénítottak meg egy, a Ku Klux Klannal összefüggésbe hozott weboldalt. (BBC)

Hogyan térképezte fel a Bellingcat Oroszország titkos bérgyilkoshálózatát? (Wired UK)

GO GO GADGET

A koronavírus miatt lelassult chipgyártás képtelen lépést tartani a kereslettel. Ezért hiánycikk az új Xbox és az új PlayStation; ezért csúszik az iPhone-ok megjelenése; és ezért nem készülnek a megszokott tempóban a General Motors autói. (BBC)

Szemmozgáskövetés, 8K felbontás, kiterjesztett valóság: ilyen lesz az Apple saját fejlesztésű headsetje. (The Information)

Reformhangulat a hardvergyártásban: az Apple levédetett egy USB-s töltőkábel-szabványt, ami nem fog darabokra foszlani egy év alatt. (The Verge)

Húszperces videón járhatjuk be a Nintendo Disneyland-mintát követő vidámparkját, a Super Mario Worldöt. (Engadget)