Ma lehet utoljára táviratot feladni Magyarországon

2021.04.29. · TECH

A Magyar Posta 2021. április 30-tól megszünteti a táviratküldés lehetőségét, ezzel egy 174 éves hagyomány szakad meg – az első táviratot 1847-ben Bécs és Pozsony között továbbították Magyarországon. Az eleinte csak hivatalos üzenetek küldésére alkalmas szolgáltatást nem sokkal később a magánforgalom előtt is megnyitották, és egészen az internet megjelenéséig viszonylag népszerű üzenetküldési forma maradt. Az 1990-es évek elején még évi 8 millió táviratot küldtek Magyarországon, de 2020-ban ez a szám 23 ezerre csökkent.

A távirat egy rövid szöveges üzenet volt, amit a posta meghatározott időn belül kézbesített, a dísztávirat formát választva pedig képet is lehetett csatolni az üzenet mellé. A táviratküldés lehetőségét az elmúlt években több országban, például Németországban, Franciaországban, Csehországban, Ausztriában vagy Hollandiában is megszüntették a postai szolgáltatások modernizálása és gazdaságosabbá tétele érdekében.

Így tehát a mai napon, április 29-én lehet utoljára postán táviratot feladni, ennek alkalmából a Magyar Küldeményművészeti Társaság, a Spanyolnátha művészeti folyóirat és a Herman Ottó Múzeum Miskolci Galériája három jeles idei művészeti évfordulóhoz kapcsolódva kéri arra az érdeklődőket, hogy egy utolsó távirat küldésével állítsanak emléket a szolgáltatásnak. A három évforduló: 100 éve született Pilinszky János, 100 éves a Miskolci Művésztelep és 25 éves a Miskolci Galériához tartozó Színészmúzeum.

photo_camera Moszkvai távirati iroda 1965-ben Fotó: SPUTNIK/Sputnik via AFP

A Spanyolnátha a miskolci Színészmúzeumban rendezi meg a Pilinszky közelebb című rendezvénysorozatát, ennek a részét képezi majd az Utolsó távirat. „A Pilinszky-család előadóművészethez való kötődése kevésbé közismert: Pilinszky János költő nagybátyja, a világ máig egyik leghíresebb Wagner-tenorjaként számontartott Pilinszky Zsigmond 1913-ban, egy évadot Miskolcon játszott. Pilinszky János másik nagybátyja, Pilinszky Géza a Zeneakadémia elvégzését követően az Operaházban hegedült, emellett énekes és zeneszerző is volt. Pilinszky János apja a távirati szolgáltatást hamarosan megszüntető postához is kötődött: a budapesti postafőfelügyelőségen dolgozott” – írják a közleményben.

A beérkezett táviratokból készült válogatások a Színészmúzeumban, a Miskolci Galéria Alkotóházában, illetve az interneten, a Spanyolnáthában fognak megjelenni. Külső és belső kiállítóhelyeken a teljes távirat megjelenik, míg az interneten a feladó nevét, a települése nevét és a távirata teljes szövegét jelentetik meg. A postán kapható táviratlapon található szövegdoboz mérete 12x7 cm, ebbe kell belefoglalni egy maximum 250 karakter terjedelmű szöveget, amelyben szerepelnie kell egy vagy több Pilinszky Jánostól vett idézetnek, de emellett tartalmazhat más szöveget is.

A közönséges távirat feladási díja 2200 Ft, ez a költség a feladót terheli. Különszolgáltatás kérése (pl. dísz- vagy gyászlap, sürgős) esetén plusz díjat kell fizetni. A teljes felhívás és a pontos cím a Herman Ottó Múzeum oldalán található.