Elképzelni is nehéz, mekkora lesz a világ legnagyobb szélturbinája

2021.08.25. · TECH

A világ legnagyobb teljesítményű tengeri szélturbinája jelenleg a GE 2018-ban bemutatott, 14 megawattos, Haliade-X nevű szerkezete, ami 260 méter magas, míg a rotor teljes átmérője 220 méter, egy-egy lapát pedig 107 méteres. A Haliade-X lapátjainak egyetlen körbefordulása annyi energiát termel, amivel egy átlagos háztartás két napi ellátása biztosítható. A turbina Hollandiában felállított prototípusa tavaly rekordot döntött, miután egy nap alatt 312 megawattóra villamos energiát termelt folyamatosan.

Most jön a történet kevésbé meglepő része: jön Kína, és épít egy még nagyobbat. A kínai MingYang Smart Energy Group a héten bejelentette a nyugati társánál kevésbé megkapó nevű MySE 16.0-242 szélturbina fejlesztését. A 16 megawattos turbina magassága csak kicsivel nagyobb (264 méter), de a rotor átmérője már jóval túltesz a GE szerkezetén a maga 242 méterével, 118 méteres lapátokkal – ez azt jelenti, hogy egy körbefordulás alatt hat focipályányi területet jár be.

Elképzelni is nehéz, hogy hogy épül majd fel ez a gigantikus építmény, és hogy kerül az óceán közepére, de az nem kérdés, hogy az óriási teljesítményű szélturbinák elengedhetetlenek lesznek a klímaváltozás elleni harc egyik fontos elemében, a tiszta energia termelésében. A MingYang még nem tudta megmondani, hogy az óceán fenekére horgonyozzák majd a turbinát, vagy egy úszó állomáson helyezik el.

photo_camera Fotó: MingYang

Mivel egy ekkora építmény elhelyezésének és működtetésének valószínűleg van valamilyen hatása az óceán élővilágára és ökoszisztémáira, brit kezdeményezésre létrehozták az ECOWind nevű kutatási programot, amely során négy évig tanulmányozzák a nyíltvízi szélenergia természeti hatásait.

Kína már három éve vezeti a tengeri szélenergia piacát, tavaly pedig a világ tengeri szélenergia-kapacitásának több mint feléért felelt. A MingYang idén megkötötte az első európai üzletét is: az olasz partoktól nem messze, Taranto városához közel épül majd fel a 10 turbinából álló szélfarm, ami egyben a Földközi-tengeren megvalósuló első szélenergia-projekt is lesz.

A gigantikus MySE 16.0-242 prototípusát 2022-ben tervezik megépíteni, és a MingYang reményei szerint 2024 elején kereskedelmi forgalomba is hozhatják a turbinákat.