Hétfőtől jön a teljes lezárás Ausztriában

2021.11.19. · koronavírus

A súlyosbodó járványhelyzet miatt negyedszerre is lezárásokat vezetnek be Ausztria teljes területén, ezzel ez az első európai ország, ahol az oltások megkezdése óta hasonló korlátozásokra kerül sor.

Alexander Schallenberg kancellár szerint a hétfőtől elrendelt korlátozások legalább 10, legfeljebb pedig 20 napon át tartanak majd, ezen időszak alatt az oltottakra is ugyanazok a korlátozások lesznek érvényesek, mint amelyek hétfő óta az oltatlanokra vonatkoztak.

Ausztriában aggasztóan magas a fertőzöttek aránya, az oltottaké viszont Schallenberg szerint „szégyenteljesen alacsony”. Nagyjából a lakosság 66 százaléka kapta meg az oltást, Nyugat-Európában ezzel Ausztria a sereghajtók közé tartozik, csak Liechtenstein marad le mögötte. A kancellár szerint a korlátozásokkal a járvány ötödik hullámát akarják elkerülni.

Kötelező oltást terveznek

A kormány arra készül, hogy az országban február elsejétől kötelezővé teszik az oltás beadatását is. Az oltatlanokra vonatkozó, hétfőn elrendelt korlátozások nem hozták meg a kívánt hatást, a héten tovább növekedtek az esetszámok, ezért volt szükség az egész országot érintő lezárásokra.

Hétfőtől mindenki csak a legszükségesebb esetben hagyhatja el az otthonát. A korlátozások értelmében a rendőrség szúrópróbaszerűen ellenőrizheti a szabályok betartását, a szabályszegők 500 eurós bírságra számíthatnak. Aki nem engedi, hogy ellenőrizzék az oltottsági státuszát, 1450 eurós büntetést kap. Az országban egész héten rekordokat döntöttek a fertőzési adatok, csütörtökön 15,145 új beteget regisztráltak.

Schallenberg sajnálatát fejezte ki, amiért ilyen drasztikus lépéseket kellett tenniük, de szerinte máshogy nem lehet megfékezni a járványt. Az oltásszkeptikus nézetekkel szimpatizáló Osztrák Szabadságpárt vasárnapra demonstrációt szervez, így kívánnak tiltakozni a megszorítások ellen.