Irán szilárd hajtóanyagú rakétát juttathatott az űrbe

2022.01.14. · TECH

Az iráni Forradalmi Gárda, az ország paramilitáris egysége a múlt héten szilárd üzemanyaggal meghajtott rakétát juttatott a világűrbe – jelentette az állami hírügynökség, az IRNA. Amirali Hajizadeh tábornok, az űrrepülésért felelős egység parancsnoka szerint a teszt sikeres volt. A tábornok szerint Irán könnyebb rakéta-hajtóműveket gyárthat az új technológiával az újabb űrkutatási projektjeihez.

Az iráni állami televízió nem mutatott semmilyen felvételt a rakéta pályára állításáról.

Hajizadeh tábornok szerint a műholdhordozó rakéta nem fémből, hanem kompozitokból készült, amivel költséghatékonnyá tehető a gyártás. A kompozitalapú rakétaépítés ugyanakkor – jegyzi meg a Military hírportál – nem olcsóbbá teszi, hanem éppen megdrágítja a gyártást, mert a kompozitok előállítása költségesebb a fémnél. Az azonban igaz, hogy a kompozitok használata könnyebbé teszi a rakétatestet, ami azonos teljesítményű rakéta-hajtómű használata mellett több hasznos terhet szállíthat, mint egy fémből épült rakéta.

A műholdakat szállító rakéták általában folyékony halmazállapotú üzemanyagot égetnek el. A szilárd halmazállapotú rakéta-hajtóanyag nagy előnye, hogy olyan hordozórakéta-rendszerekhez is felhasználhatják, amik közúti vagy vasúti rendszereken szállíthatók. Ugyanakkor a szilárd hajtóanyagú rakétákat többnyire ballisztikus rakétarendszerekhez használják, nem műholdszállító egységekhez.

A múlt hónapban Irán közölte, hogy egy műholdhordozó rakétával három eszközt juttatott az űrbe, de arról nem nyilatkoztak, hogy sikerült-e ezek közül bármelyiket Föld körüli pályára állítani. Az amerikai külügyminisztérium akkor azt nyilatkozta, hogy Teherán ballisztikus rakétaprogramja aggasztó, mert a technológiát tömegpusztító fegyverek fejlesztéséhez is felhasználhatják.

A rakétaindítás témája alighanem szóba kerül majd azokon a bécsi tárgyalásokon, amiken több világhatalom arról próbálja majd meggyőzni Teheránt, hogy tartsák magukat továbbra is a korábban kötött nukleáris megállapodás feltételeihez. Irán régóta hangoztatja, hogy nem törekszik atomfegyverek gyártására, de az álláspontjuk szerint a műhold-felbocsátásaik és rakétatesztjeik nem katonai célokat szolgálnak.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás

link Forrás