Hiperszonikus rakétát tesztelt Észak-Korea

2021.09.29. · TECH

Észak-Korea szerdán bejelentette, hogy sikerrel teszteltek egy új hiperszonikus (a hangnál legalább ötször gyorsabb) rakétát. Az új rakétatípust feltételezhetően nukleáris robbanófejek szállítására tervezték, mivel Phenjan továbbra is bővítené a katonai képességeit, hogy nyomást gyakorolhasson Washingtonra és Szöulra a nukleáris fegyverkezésről szóló nemzetközi tárgyalásokon.

A rakétát kedden kora hajnalban tesztelték – röviddel azelőtt, hogy Észak-Korea ENSZ-megbízottja ellenséges viselkedéssel vádolta meg az Egyesült Államokat, és követelte a Biden-kormánytól, hogy végleg fejezze be a Dél-Koreával közös hadgyakorlatokat és a harcászati eszközök telepítését a régióban. Észak-Koreának ez volt a harmadik rakétaindítása ebben a hónapban.

Az észak-koreai állami médiában a rakétaindításról közzétett felvételen kúp alakú hasznos teherrel felszerelt rakéta látható. A Koreai Központi Hírügynökség közlése szerint a rakéta az első repülési teszt során megfelelt a legfontosabb műszaki követelményeknek, mind az indítás utáni stabilizálást, mind a leváló hiperszonikus sikló robbanófej manőverezhetőségét és repülési jellemzőit tekintve.

link Forrás

A dél-koreai vezérkar értékelése szerint az új rakétatípus még a fejlesztés korai szakaszában járhat, és Észak-Koreának sok időre van szüksége ahhoz, hogy működőképesnek nevezhesse az új fegyvert.

Az észak-koreai kormánypárt januári ülésén az ország vezetője, Kim Dzsongun közölte, hogy nagy erőket fordítanak a rakétáról indított hiperszonikus siklójárművek fejlesztésére. A Koreai Központi Hírügynökség az új rakétatípust az ország stratégiai fontosságú fegyverzetének fontos kiegészítőjeként emlegette, ami arra utal, hogy az eszközt nukleáris fegyverek célba juttatására tervezték.

A jelentésben arra is kitértek, hogy a teszt során megerősítették a rakéta üzemanyag-kapszulájának stabilitását. Ezek szerint a rakéta olyan technológiára épül, amihez elég folyékony üzemanyagot adni, és éveken át indításra készen állhat. Egy észak-koreai tisztviselő közölte: azt tervezik, hogy a technológiát minden folyékony üzemanyagot használó rakétára kiterjesztik.

A folyékony üzemanyagot használó rakéták sebezhetőbbek, mint a szilárd meghajtásúak, mert külön üzemanyagforrást kell biztosítani nekik, és az ellenséges műholdakkal vagy más katonai eszközökkel is észlehető teherautókkal kell az indítóállásra szállítani őket. Kim Dongjub, a szöuli Észak-Koreai Tanulmányok Egyetemének professzora a Military hírportálnak elmondta, hogy Észak-Korea nagy erőkkel igyekszik fejleszteni a folyékony üzemanyagot használó rakéták mobilitását.

A szakértők szerint Észak-Korea a következő hónapokban valószínűleg folytatni fogja a rakétatesztelést, hogy ezzel is nyomást gyakoroljon a nemzetközi tárgyalópartnereire.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás