Ész Ventura: Hol a víz szintje, ha a t betű 40 centi magas?

141. feladvány: Közlekedőedények

A Qubit betűit formázó felül nyitott edényeink vannak. Ha az edények tetejét lezárnánk, akkor mindegyik egy papír síkjára merőleges hasáb lenne, amely hasáb alapja az adott betű. A betűk, azaz az edények oldalról az ábrán látható módon poliominókat, vagyis egységnégyzetekből álló síkidomokat formáznak, amint az a segítségképpen berajzolt négyzetrács alapján látható. Minden edényt pontosan félig töltünk vízzel, és az edényeket az ábrán látható módon a vízszintes piros vonalra helyezzük.

photo_camera Illusztráció: Gáspár Merse Előd

Ezek után a piros vonal szintjében vékony csövekkel összekötjük az edényeket. A csövekbe kerülő folyadék mennyiségét az edényekben lévő folyadék mennyiségéhez képest elhanyagolhatjuk. A piros vonal fölött milyen magasan lesz a vízszint, miután beáll a hidrosztatikai egyensúly, ha a legutolsó betű magassága 40 cm?

photo_camera Illusztráció: Gáspár Merse Előd

Nehézségi szint:

A megfejtéseket magyarázattal és ábrákkal együtt az eszventura@qubit.hu címre várjuk. A leggyorsabb és legkreatívabb megoldást küldő versenyzőink felkerülnek az Ész Ventura dicsőségfalára, közöttük és minden jó megoldást beküldő versenyző között év végén nyereményeket sorsolunk ki. Fiatal megoldóinktól kérjük, hogy tüntessék fel életkorukat és évfolyamukat, mert körükben különdíjakat is ki fogunk sorsolni. Az e-mail subject mezőjében kérjük továbbá sorszámmal jelezni, hogy melyik feladvány megoldásáról van szó. Beküldési határidő: február 25. éjfél.

Az Ész Ventura feladványügyi rovat gazdája: Gáspár Merse Előd fizikus, kognitív kutató, társasjáték-fejlesztő és bűvész.