Elsőként Arizonában lehet kiváltani egy iPhone-nal a személyi igazolványt és a jogosítványt

2022.03.24. · TECH

Az Apple tavaly jelentette be, hogy hamarosan bekerül az iPhone-okba a személyi igazolvány és a vezetői engedély, így a kártyák és papírok helyett elég lesz a okostelefont felmutatni, ha valakinek igazolnia kell magát. Ezt persze nem elég technikailag megoldani, hanem a hatóságokkal is el kell rendezni, így egyelőre csak egy tucat amerikai államot jelölt meg a cég, ahol a közeljövőben bevezethetik a szolgáltatást.

Elsőként Arizonában lehet kiváltani az állam által kiadott személyit és a jogosítvány egy iPhone (vagy egy Apple Watch) felmutatásával, igaz egyelőre csak egy helyen, a Phoenix Sky Harbor nemzetközi repülőtér területén – ezt az Apple a bevezetés napján, szerdán jelentette be. Az okmányokat az iPhone-okon gyárilag megtalálható Wallet alkalmazáshoz lehet hozzáadni, ahol eddig többek között bank- és hitelkártyákat, kedvezménykártyákat vagy repülő- és más jegyeket tárolhattak a felhasználók.

photo_camera Fotó: Apple

Ahhoz, hogy a reptéri ellenőrzőpontokon használatba lehessen venni a digitális igazolványokat, először egy szelfit kell készíteni, majd befotózni az igazolványkártyák mindkét oldalát. A repülőtéren ezután anélkül lehet áthaladni a biztonsági pontokon, hogy személyesen ellenőriznék az okmányokat – elég odatartani a telefont a szkenner fölé, és engedni, hogy a biztonsági kamera készítsen egy arcképet.

Bár ez a lépés mérföldkőnek számít az Apple digitális igazolványokért folytatott, nagyjából két éve tartó küzdelmében, valószínűleg kevésbé bombasztikus a bejelentés, mint amire az Apple számított, amikor belevágott a dologba. Főként, hogy mivel más repülőtereken nem fogadják el a Walletben tárolt okmányokat, valójában továbbra is magánál kell hordania a fizikai kártyákat azoknak, akik a phoenixi Sky Harborből készülnek utazni.

photo_camera Fotó: Apple

A hírek szerint még az Apple Wallet korábbi funkciói sem értek be igazán: a digitális autókulcsot eddig csak néhány BMW-modellen lehetett használni, bár most épp bővíteni tervezik a kínálatot néhány Genesis- és egy Kia-branddel; a szállodaikulcs-szolgáltatás csak a Hyatt hotellánc egyes épületeiben elérhető; de még a covidoltási igazolványokat sem lehet hozzáadni az apphoz, csak ha az adott egészségügyi hatóság vagy szolgáltató engedi.

A cég mindenesetre bejelentette, hogy az okmányok digitalizációját tovább fejlesztik, és Arizona után következőben 11 államban (Colorado, Connecticut, Georgia, Hawaii, Iowa, Kentucky, Maryland, Mississippi, Ohio, Oklahoma, Utah) és Puerto Ricóban is bevezetik.