Sertésbőrből származó mesterséges szaruhártyával állították helyre súlyosan látássérült emberek látását

2022.08.12. · tudomány

Sertéskollagénből készült mesterséges szaruhártyákkal sikerült helyreállítani olyan emberek látását, akik korábban súlyosan látássérültek voltak. A kísérletben 20 ember vett részt, és két évvel a műtétek után egyikük sem számolt be szövődményről vagy súlyos mellékhatásról.

Világszerte több mint 12 millióan szenvednek a szaruhártya rendellenességéből fakadó vakságban, ami akkor fordul elő, ha a szemek külső védő rétege sérülés vagy betegség miatt elhomályosodik vagy deformálódik. A szaruhártya-átültetéshez jelenleg emberi donorra van szükség, de 70 rászorulóra csak 1 olyan ember jut, aki új szaruhártyát kaphat, míg a műtét költségei is nehezítik a kezeléshez való hozzáférést.

A svédországi Linköpingi Egyetemen ezért olyan mesterséges szaruhártyát fejlesztettek, amely sertésbőrből nyert és tisztított kollagénből készült, rugalmas, mégis strapabíró, és leginkább egy kontakltencsére hasonlít. A sikeres tesztelés után a kutatók emberi önkénteseken is vizsgálhatták a mesterséges szaruhártyát.

A sertéskollagénből készült mesterséges szaruhártya
photo_camera A sertéskollagénből készült mesterséges szaruhártya Fotó: Linköpingi Egyetem

A 20 alany mindegyike a keratoconus nevű rendellenességtől szenvedett, amelynél a szaruhártyában bekövetkező strukturális változások miatt annak egy része elvékonyodik és kúpszerűen kiemelkedik a szem felszínének normális görbületéből. A műtétek után mindenki felépült a súlyos látássérüléséből, és a legsúlyosabb állapotú alanyok közül hárman is tökéletesen éles látásról számolt be a beavatkozás után.

Míg a szaruhártya-átültetésen átesetteknek általában több éven át gyógyszert kell szedniük, hogy elkerüljék a kilökődést, a sertéskollagénből készült mesterséges szaruhártyában részesülőknek csak nyolc héten át kellett immunszupresszív szemcseppet használni. Ráadásul míg az átültetésre szánt szaruhártyát két héten belül fel kell használni, a mesterséges szaruhártyát akár két évig is lehet tárolni felhasználás előtt.