Ész Ventura: Építs hidat az árok fölé!

158. feladvány: Pallókból hidat

Egy tökéletes kör alakú, 30 méter széles mezőt egy mindenhol egyformán 5 méter széles vizesárok vesz körbe. Pallókból kis hidat szeretnénk készíteni az árok fölé, amihez semmi más nem áll rendelkezésre, csak négy darab 5 méter hosszú palló. Bár egy palló hossza pont megegyezik az árok szélességével, mégsem fektethetjük simán keresztbe az árkon, mert legalább 10 centi hosszú támasztási felülettel kell számolnunk minden támaszkodási pontnál. Egy pallót csak a part szilárd felületére, vagy már korábban lefektetett pallóra támaszthatunk. A pallók szélességétől tekintsünk el a feladatban. Meg tudjuk építeni a hidat? És két hidat tudnánk építeni?

photo_camera Illusztráció: Gáspár Merse Előd

További kérdések haladóknak: Három deszka nem lenne elég egy hídhoz? Ha a mező méretét fixen tartjuk, de a vizesárok lehet szélesebb, akkor maximálisan mekkora távolságot tudunk áthidalni 2, 3, vagy 4 deszkával?

Nehézségi szint:

A megfejtéseket részletes magyarázattal és a szükséges ábrákkal együtt az eszventura@qubit.hu címre várjuk. A leggyorsabb és legkreatívabb megoldást küldő versenyzőink felkerülnek az Ész Ventura dicsőségfalára, közöttük és minden jó megoldást beküldő versenyző között év végén nyereményeket sorsolunk ki. Fiatal megoldóinktól kérjük, hogy tüntessék fel életkorukat és évfolyamukat, mert körükben különdíjakat is ki fogunk sorsolni. Az e-mail subject mezőjében kérjük továbbá sorszámmal jelezni, hogy melyik feladvány megoldásáról van szó. Beküldési határidő: augusztus 30. éjfél.

Az Ész Ventura feladványügyi rovat gazdája: Gáspár Merse Előd fizikus, kognitív kutató, társasjáték-fejlesztő és bűvész.