Szárnyal a modern rabszolgaság, 50 millió embert érint a kényszermunka és a kényszerházasság

2022.09.13. · gazdaság

Egy hétfőn közzétett jelentés szerint az elmúlt években jelentősen emelkedett a modern rabszolgaság mértéke globálisan, és 2021-ben összesen 50 millió embert kényszerítettek munkára vagy házasságra. Ez 20 százalékkal, vagyis 10 millió emberrel több, mint amennyire 2016-ban becsülték a rabszolgasorban élők számát.

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO), a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) és a Walk Free nevű emberi jogi csoport közös kutatása szerint mindez azt jelenti, hogy nagyjából minden 150 emberből egy modern rabszolgaságban él a Földön. A becslések szerint 2021-ben egy adott napon közel 28 millió embert kényszerítettek munkára, míg 22 millióan estek a kényszerházasság csapdájába.

A jelentés megállapította, hogy a súlyosbodó globális válságok, így a covidjárvány vagy a fegyveres konfliktusok a világ minden pontján korlátozták a foglalkoztatási és oktatási lehetőségeket, ami szegénységhez vagy kényszerű migrációhoz vezet, és ezek együttesen növelik a rabszolgasorba kerülés kockázatát. Az ENSZ Gyermekalapja ezért arra is figyelmeztet, hogy az ukrajnai háború elől menekülő gyerekeket is nagymértékben fenyegeti az emberkereskedelem és a kizsákmányolás veszélye.

A becslések szerint a munkára kényszerítettek közül 3,3 millióan gyerekek, akiknek több mint a fele valamilyen szexuális kizsákmányolás áldozata – ami egyébként az összes kényszermunka közel 23 százalékát teszi ki, és áldozataik 80 százaléka nő vagy lány. Az ENSZ Közgyűlése által 2015-ben elfogadott fejlődési célokkal a globális közösség azt vállalta, hogy 2025-ig a gyerekek körében, 2030-ig pedig általánosságban is felszámolja a modern rabszolgaságot.

Ahogy a jelentés írja, a világ egyetlen régióját sem kíméli a kényszermunka. Ázsiában és a csendes-óceáni térségben 15,1 millió, Európában és Közép-Ázsiában 4,1 millió, Afrikában 3,8 millió, Észak- és Dél-Amerikában 3,6 millió, míg az arab államokban kevesebb mint egymillió ember él rabszolgasorban. Lakosságarányosan ezt azt jelenti, hogy az arab országokban ezer főre 5,3 rabszolga jut, míg ez a szám Európában és Közép-Ázsiában 4,4, Amerikában és Ázsiában 3,5, Afrikában pedig 2,9.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás