Ujgur kényszermunkásokkal termeltethetik az alapanyagot a divatipar egyes világmárkái

2019.11.13. · gazdaság

A világ gyapottermésének 22 százalékát előállító Kína gyapotültetvényeinek zöme a szigorúan ellenőrzött Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen található: itt termesztik az ország össztermésének 87 százalékát. 

A nagyrészt muszlim ujgurok által lakott Hszincsiangban az elmúlt évtizedben egymást követik az erőszakos események, amiket a központi hatalom az iszlamizmusnak és az etnikai szeparatizmusnak tulajdonít. A kollektív agymosásra rendszeresített átnevelőtáborairól ismertté vált régióból szerzik be termékeik alapanyagát a divatipar olyan világmárkái, mint az Adidas, a H&M vagy a GAP – derítette ki még májusban a Wall Street Journal.  

Az amerikai Nemzetközi Stratégiai Tanulmányok Központja (CSIS) nemrégiben megjelent jelentése szerint ezzel az a baj, hogy a gyapotföldeket ujgur kényszermunkásokkal műveltetik. A jogvédő szervezet által megszerzett információk és az ENSZ adatai szerint egymillióra tehető azoknak az ujguroknak a száma, akiket kényszermunkatáborokban tartanak fogva. 

Hszincsiangi ujgur gyapotmunkások 2015-ben
photo_camera Hszincsiangi ujgur gyapotmunkások 2015-ben Fotó: Chen jiansheng/Imaginechina

A BBC szerdai összeállítása szerint a világcégek és beszállítóik ugyan vélhetően nem közvetlenül a kínai kormányzati propagandaszövegekben „szakképző központoknak” nevezett munkatáboroktól vásárolják meg a textilipari alapanyagot, de az több mint valószínű, hogy a Hszincsiangból származó gyapot jelentős részét kényszermunkásokkal állíttatják elő.

A Wall Street Journal tényfeltáró riportja azonosította azt a Huafu Fashion nevű kínai céget is, amely bizonyíthatóan az egyik ilyen szakképző központ gyapotjából készült alapanyagot adott el a svéd H&M-nek, a hongkongi és németországi székhelyű Esprit Holdingsnak és a német Adidasnak.

Az Adidas a BBC-vel azt közölte, hogy nincs közvetlenül szerződéses viszonyban a Huafu Fashionnel, a közvetett üzleti kapcsolatokat pedig még vizsgálják. 

Az Esprit az év elején világította át partnerhálózatát, amiből kiderült, hogy a nevezett hszincsiangi cégtől származó alapanyagot csak elvétve használtak fel termékeikhez. 

A H&M pedig azt tudatta a BBC-vel, hogy sem közvetlen, sem pedig  közvetett üzleti kapcsolata sincs a régió pamuttermesztőivel, Kína más gyapottermesztő vidékéről szállíttatnak. Mint természetesen alapos vizsgálatot tartottak, ám a szállítói láncukban sehol sem akadtak kényszermunka gyanúját felvető nyomokra.

Kapcsolódó korábbi cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás