Élő fenyő? Műfenyő? Kölcsönfenyő!

· 2022.12.23. · gazdaság

Két éve vettem egy földlabdás aprócska ezüstfenyőt, hogy a karácsony elteltével kiültethessem a szüleim kertjébe. Az ünnepek alatt ablak elé került, megöntöztem, majd januárban elszállítottuk vidékre. Ahogy apukám azonban kivette a talpként szolgáló, fekete földdel teli műanyagvödörből, kiderült, hogy a fácskának sérült az egyik gyökere, így kétségessé vált, hogy túléli-e majd az akciót. Nem élte túl: tavaszra elpusztult szegény.

Utánaolvastam, és kiderült, hogy a kertészetek szerint a földlabdás fenyők közel fele nem éli túl a kiültetést, de azóta is kísért az emléke, és keresem, hogyan lehetne fenntartható megoldást találni arra az esetre, ha az ember továbbra is ragaszkodna a karácsonyi ünnep díszeként és attrakciójaként kulturális DNS-ünkbe égett, díszekkel roskadásig megrakott fenyőfához. A választás nem egyszerű, hiszen tudjuk, hogy évente több százezer élő fenyőt vágnak ki Magyarországon is a karácsonyi időszakra, amelyek utána a kukában, a kazánban vagy a szemétégetőben végzik, a műfenyők viszont továbbra sem tökéletes helyettesítői az illatos fenyőfáknak, és ha nem használjuk őket hosszú éveken át, egyáltalán nem járnak kevesebb környezetterheléssel, mint az élő fák, sőt.

A megoldás az elmúlt néhány évben az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban már bevált, sőt már Magyarországon is megjelent fenyőfakölcsönzés lehet, amivel egyrészt csökkenthetők a karácsony költségei, másrészt az ünnep után a fék kertészek kezébe kerülnek vissza, akik szakszerűen visszatelepítik őket egy olyan élőhelyre, ahol tovább termelhetik az éltető oxigént. Az Earth környezetvédő szervezet szerint a földlabdás fakölcsönzésen túl a másodkézből beszerzett műfenyő vagy egy lakóhelyünkhöz közeli fenyőfa feldíszítése jelenthet még környezetkímélő megoldást.

A cikk innentől csak a Qubit+ előfizetőinek elérhető. Csatlakozz, és olvass tovább!

Ha már van előfizetésed, lépj be vele. Ha még nincs, válassz csomagjaink közül!