Ész Ventura: Mérd meg a két fa közötti távolságot úgy, hogy nem hagyhatod el a szigetet!

173. feladvány: Köteles mérés egy szigeten

Egy üres és sík szigeten vagyunk egy csomó karóval és egy csomó kötéllel. A tavon kívül a tó két átellenes oldalán két fa magasodik. A rajtuk keresztülmenő egyenes átmegy a szigeten is. Hogyan tudjuk megmérni a fák közötti távolságot, ha nem hagyhatjuk el a szigetet? A távolságnak megfelelő hosszúságú kötelet kell kimérnünk. A kötelet szabad vágni, és bármennyi rendelkezésre áll belőle. A földre nem tudunk vonalakat húzni, de karót bárhol leszúrhatunk, és közéjük kötelet is kifeszíthetünk. Ezen kívül képesek vagyunk arra, hogy abban az esetben, ha egy görbe két objektumot összekötő egyenest metsz, akkor a görbén mozogva megálljunk, ha a két objektum épp azonos irányba esik.

photo_camera Illusztráció: Gáspár Merse Előd

Bónusz kérdés haladóknak: Akkor is meg lehet mérni két fa távolságát, ha az őket összekötő egyenes nem halad át a szigeten?

Nehézségi szint:

A megfejtéseket részletes magyarázattal és a szükséges ábrákkal együtt az eszventura@qubit.hu címre várjuk. A leggyorsabb és legkreatívabb megoldást küldő versenyzőink felkerülnek az Ész Ventura dicsőségfalára – közöttük és minden jó megoldást beküldő versenyző között év végén nyereményeket sorsolunk ki. A versenyről minden tudnivaló megtalálható: itt. Az e-mail subject mezőjében kérjük sorszámmal jelezni, hogy melyik feladvány megoldásáról van szó. Beküldési határidő: április 30. éjfél.

Az Ész Ventura feladványügyi rovat gazdája: Gáspár Merse Előd fizikus, kognitív kutató, társasjáték-fejlesztő és bűvész.